Bolile care pot fi „citite” în ochi. Google anunță lansarea unui algoritm de AI care poate depista problemele cardiace

Data publicării:
ochi privire
FOTO: Shutterstock

Google anunţă dezvoltarea unui algoritm de inteligenţă artificială care poate depista problemele cardiace prin scanarea ochiului.

ochi privire
FOTO: Shutterstock

Subsidiara de tehnologie medicală Verily a celor de la Google a descoperit o noua cale prin care problemele cardiace pot fi depistate din timp, cu ajutorul inteligenţei artificiale, notează News.ro.

Prin compararea rezultatului unei scanări a fundului de ochi cu o vastă bază de date, AI-ul poate depista pacienţii care prezintă risc sau au suferit deja accidente cardiace, tehnica bazându-se pe ample cercetări în domeniu.

Prin scanarea fundului de ochi, care este populat de numeroase vase sânge, se poate crea o imagine de ansamblu a stării generale de sănătate.

Analiza microscopică a fundului de ochi poate scoate la iveală, printre altele, date precum presiunea sângelui, vârsta ori dacă pacientul este fumător. Aceste date puse în context pot crea o imagine a sănătăţii cardiace.

AI-ul celor de la Verily analizează informaţiile oferite de scanările oculare şi poate stabili nivelul de risc al unui eveniment cardiac. Ca şi în alte situaţii în care este implicată învăţarea mecanică, compararea cu soluţiile anterioare joacă un rol important în succesul acestei metode.

Oamenii de ştiinţă au „hrănit” AI-ul cu analizele medicale, inclusiv scanări oculare, a peste 300.000 de pacienţi. O reţea neuronală a căutat tipare şi deosebiri în informaţiile primite şi a asociat semne recunoscute în analizele fundului de ochi cu indicii cardiovasculari.

Nivelul de acurateţe al AI-ului în acest caz este în prezent de 70%, puţin sub media de 72% a metodei clasice care realizează un scor bazat pe mai mulţi indici. Însă, folosirea AI-ului este mai rapidă pentru că nu mai sunt necesare recoltarea şi analizarea sângelui.

Anunţul vine la doar două săptămâni după ce 34 de cercetători care activează pentru Google şi diverse centre universitare din Statele Unite au semnat o lucrare care pretinde că rezultatul tratamentelor medicale poate fi prevăzut cu ajutorul statisticilor şi al inteligenţei artificiale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri