Cercetătorii din Olanda au dezvoltat o metodă de a face injecție fără ac. Frica de ac, mai obișnuită decât se crede

Data publicării:
ac de seringa din care iese ser albastru
Frica de ac este mai comună decât își imaginează mulți, dar oamenii nu recunosc de rușine. Foto: Profimedia

Cercetătorii din Olanda au dezvoltat o tehnologie cu laser care permite administrarea unor injecţii fără ac, „practic nedureroase”. Descoperirea, considerată revoluţionară, ar putea să micșoreze numărul de persoane care nu fac injecții din cauza fricii de ac și ar putea stimula vaccinările.

Tehnologia „Bubble Gun” foloseşte un laser care împinge mici picături de lichid prin stratul exterior al pielii, a precizat David Fernandez Rivas, profesor la Universitatea din Twente şi cercetător afiliat la Massachusetts Institute of Technology (MIT), care a finanţat acest proiect.

Întregul proces este mai rapid decât înţepătura unui ţânţar şi „nu ar trebui să provoace durere”, deoarece terminaţiile nervoase din piele nu sunt atinse, a precizat profesorul Rivas, adăugând că acest aspect va face obiectul unor studii ulterioare.

„Într-o milisecundă, sticla în care se află lichidul este încălzită cu un laser, o bulă este creată în lichid, împingând lichidul în afară cu o viteză de cel puţin 100 de km/oră”, a mai adăugat specialistul în cadrul unui interviu acordat în laboratorul său, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

„Metoda ne permite să pătrundem prin piele fără să provocăm vătămări. Nu vedem nicio rană sau vreun punct de intrare”, a mai spus el.

Profesorul Rivas se aşteaptă ca invenţia lui nu doar să îi ajute pe tot mai mulţi oameni să se vaccineze, dar şi să prevină, totodată, riscul de contaminare cu ace murdare şi să contribuie la reducerea deşeurilor medicale.

Teste realizate pe mostre de ţesuturi au fost realizate cu succes, cu ajutorul unei finanţări de 1,5 milioane de euro primită de la Uniunea Europeană. O cerere de finanţare pentru a începe testele pe voluntari umani urmează să fie depusă în această lună, a precizat profesorul Rivas.

O companie de tip start-up va colabora cu reprezentanţi ai industriei farmaceutice pentru a testa şi a comercializa tehnologia „Bubble Gun”, a adăugat el.

Frica de ac, o fobie comună

Totuşi, va fi nevoie de unu până la trei ani pentru ca metoda să devină disponibilă pentru populaţia generală, în funcţie de progresele înregistrate în activitatea de cercetare şi de chestiunile care ţin de procedurile de reglementare.

Aproximativ un olandez din cinci se teme de acele de seringă, a declarat psihologul Henk Schenk, care oferă terapie de specialitate persoanelor care au o formă acută a acestei fobii.

„Fobia faţă de ace este mai comună decât aţi putea crede. Oamenilor le este ruşine să recunoască acest lucru”, a mai spus specialistul olandez.

Unii dintre pacienţi găsesc originea acestei frici incontrolabile în internările traumatizante din copilărie sau se tem să cedeze controlul. Doar un mic număr dintre ei, de aproximativ 1 la 1.000, dezvoltă o fobie profundă, care necesită şedinţe repetate pentru a se pregăti înainte să primească o injecţie.

„În timpul pandemiei de coronavirus, am văzut că mulţi oameni care au reuşit să evite injectarea, sunt acum cu spatele la zid. Oameni care trebuie să primească un vaccin anti-COVID-19 reprezintă un grup important de pacienţi pentru mine în acest an”, a dezvăluit Henk Schenk.

Pacienta Astrid Nijsen, o actriţă de musical în vârstă de 31 de ani, care a parcurs 10 şedinţe de terapie cu Henk Schenk, spune că încă devine anxioasă atunci când se gândeşte la vaccinare, chiar dacă aceasta nu va fi făcută cu ace de seringă.

„A început în perioada pubertăţii. Când văd un ac sau când trebuie să fac un vaccin, vreau pur şi simplu să plec de acolo. Aş distruge întreaga sală doar pentru a evita să fiu injectată”, a declarat ea.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Este cel mai lung tunel rutier din România. Are 900 de metri lungime și la construcția lui au murit mai mulți...
Digi FM
Două femei au fost date jos dintr-un avion pe motiv că au refuzat să-și acopere bustul: „Ne-au tratat ca pe...
Pro FM
"Povești din dormitor". Loredana Groza, într-o salopetă super mulată și transparentă, ședință foto ad-hoc în...
Film Now
Ridley Scott, către Paul Mescal, înainte de începerea filmărilor la „Gladiatorul 2”: Nervii tăi nu-mi fac...
Adevarul
Piatra de moară a parentingului modern. Concluzia unui medic: „Părinți mai stresați de muci decât românii nu...
Newsweek
Casa de pensii face anuntul așteptat de pensionari. Am virat banii! La ce oră intră vineri pe card?
Digi FM
Povestea celui mai periculos deținut din „Beciul Domnesc”: „În acea pungă cu portocale am găsit un pistol și...
Digi World
O dieteticiană care lucrează cu bolnavi de cancer, despre alimentele și băuturile pe care nu le consumă...
Digi Animal World
Gestul făcut de un câine pentru a-și convinge stăpânul să-i dea o felie de pizza: „Se oprește doar când...
Film Now
Fiica lui Michael Douglas și a actriței Catherine Zeta-Jones calcă pe urmele părinților. Cât de talentată...
UTV
Jennifer Lopez face dezvaluiri emotionante despre divortul de Ben Affleck in primul interviu acordat dupa...