Chinezii au dezvoltat o metodă revoluționară de regenerare a pielii

Data actualizării: Data publicării:
piele1
Oamenii de ştiinţă din China au dezvoltat un nou material biodegradabil şi bioactiv care stimulează procesul de vindecare şi regenerare a pielii, informează vineri Xinhua.
 
 
Este dificil ca rănile de piele să se vindece complet în cazuri precum arsuri pe zone întinse, infecţii microbiene severe şi forme acute de diabet. Rănile cronice sporesc considerabil durerile şi costurile medicale ale pacienţilor. Prin urmare, există o mare nevoie de materiale biomedicale care să faciliteze vindecarea rănilor şi să deţină capacităţi eficiente de combatere a infecţiilor.
 
Cercetătorii de la Universitatea Xi'an Jiaotong din Shaanxi, o provincie din nord-vestul Chinei, au creat un tip de material biomimetic cu proprietăţi antibacteriene, care facilitează regenerarea pielii.

Materialul are o elasticitate asemănătoare cu cea a pielii şi deţine o rată bună de biocompatibilitate, contribuind astfel la prevenirea infecţiilor cu bacterii multirezistente.

În experimentele realizate pe şoareci, materialul nou creat a ameliorat procesul de vindecare şi regenerare a unor fanere (formaţiuni epidermice, anexe ale pielii, care protejează organismul - păr, unghii, pene, etc.) precum foliculii de păr şi, în final, a condus la o regenerare a ţesutului tegumentar.

Acest biomaterial ar putea să devină un pansament multifuncţional şi competitiv în cazuri de plăgi infectate cu bacterii, grăbind procesul de regenerare a pielii.

Studiul cercetătorilor chinezi oferă oamenilor de ştiinţă o nouă abordare în ceea ce priveşte strategiile adoptate pentru a dezvolta materiale biomedicale utilizabile în medicina regenerativă.

Cercetarea a fost publicată în revista ACS Nano. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri