Străzi betonate cu morcovi şi sfeclă

Data publicării:
ciment

Fibrele vegetale pot întări anumite materiale, cum ar fi betonul. Dacă se adevereşte ce spun oamenii de ştiinţă britanici, nu doar că drumurile nu se vor mai crăpa, dar vor şi polua mai puţin.

Specialiştii Universităţii din Lancaster spun că au obţinut din rădăcini de morcovi şi sfeclă de zahăr „nano trombocite”. Odată adăugate în amestec, aceste componente măresc cantitatea de bioxid de siliciu hidratat, un gel responsabil pentru rezistenţa betonului.

În testele de laborator, experţii au observat că, la fiecare metru cub de beton, s-au folosit cu 40 de kilograme mai puţin ciment decât în mod obişnuit. Este o veste foarte bună pentru că se estimează că producţia cimentului este de vină pentru opt la sută din totalul emisiilor de dioxid de carbon, iar în următorii 30 de ani s-ar putea dubla.

În plus, cercetătorii britanici au descoperit că fibrele vegetale au o microstructură mai densă, ceea ce le împiedică să corodeze. Astfel, sunt chiar mai eficiente decât grafenul sau nanotuburile de carbon. Şi mult mai ieftine.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri