Folosirea telefonului pe timp de noapte te poate îngrășa (studiu)

Data publicării:
barbat care sta noaptea pe telefon
Cercetătorii au descoperit, într-un nou studiu, că dacă stăm noaptea pe telefon ceasul biologic al corpului nostru poate fi afectat. FOTO: Shutterstock

Cercetătorii au descoperit, într-un nou studiu, că dacă stăm noaptea pe telefon ceasul biologic al organismului poate fi afectat, ceea ce ne-ar putea face să câștigăm în greutate, transmite Newsweek.

„Ciclurile noastre de somn-trezire, vigilența, starea de spirit, nivelurile de activitate, temperatura corpului și apetitul fluctuează pe parcursul fiecărei zile, sub controlul așa-numitului „ceas principal” din creier”, a declarat pentru Newsweek Becky Conway-Campbell, cercetător la Bristol Medical School de la Universitatea Bristol din Marea Britanie.

Alte ceasuri din corp sunt denumite oscilatoare periferice, sincronizate prin semnale neuronale și hormonale. Unul dintre cele mai puternice semnale de sincronizare hormonală este prin creșteri mari de cortizol (adesea cunoscut sub numele de „hormonul stresului”) eliberat din glandele suprarenale în primele ore ale dimineții, în fiecare zi.

Această explozie zilnică de cortizol poate fi modificată prin expunerea la lumină artificială sau modificări ale expunerii zilnice la lumină - ceea ce se întâmplă atunci când călătorim în fusuri orare diferite - ducând la ceea ce este cunoscut sub numele de nealiniere circadiană.

Această nealiniere circadiană perturbă, de asemenea, ciclurile hormonale care guvernează corpul nostru, ducând la o serie de efecte secundare adverse.

„Aceasta poate include simptome precum letargie, frisoane în timpul zilei, supraîncălzire în mijlocul nopții, lipsa poftei de mâncare la începutul zilei și consum excesiv mai târziu”, a spus Conway-Campbell.

Întreruperea ciclului nostru circadian ar putea conduce la dorința noastră de a mânca noaptea târziu, ceea ce studiile anterioare au arătat că este asociat cu perturbarea metabolică și creșterea în greutate, chiar și atunci când consumul total de calorii rămâne același.

Pe lângă ciclurile circadiene nealiniate, nivelurile noastre de cortizol pot fi, de asemenea, afectate de stres, care a fost, de asemenea, asociat cu creșterea în greutate și modelele neobișnuite de alimentație.

Trebuie depuse mai multe eforturi pentru a înțelege impactul acestor perturbări hormonale la om și ce se poate face pentru a atenua efectele lor negative.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri