Sari la conținut

În ce se va transforma Soarele peste 5 miliarde de ani și ce se va întâmpla pe Pământ. Scenariul detaliat al astronomilor

Peste 5 miliarde de ani, Soarele nu va mai fi așa cum îl știm, ci se va transforma într-o nebuloasă planetară uimitoare, susțin oamenii de știință.

Nebuloasa planetară va rezulta în urma exploziei bilei solare, în urma căreia va rămâne doar o membrană enormă de gaze și praf interstelar, spun astronomii într-un studiu recent, potrivit The Guardian.

Teoriile legate de moartea Soarelui nu sunt noi. Însă acum, o echipă de astronomi a prezentat în detaliu cum corpul ceresc se va stinge, luând forma nebuloasei planetare.

„Aceste nebuloase planetare sunt cele mai frumoase obiecte din cer și chiar dacă Soarele va deveni indistinct, va fi însă vizibil din galaxiile vecine”, a explicat Albert Zijlstra, profesor de astrofizică la Universitatea din Manchester.

Soarele este un astru de mărime medie și a ajuns deja la jumătatea perioadei sale de viață. Sfârșitul Soarelui va veni atunci când nu nucleul lui va rămâne fără hidrogen. Când ultima rezervă de hidrogen va fi epuizată, în afara nucleului se vor declanșa reacții nucleare, determinând Soarele să umfle într-o gigantă roșie care, în cele din urmă, va înghiți planetele Mercur și Venus – este scenariul conturat de experții în astronomie.

Dar povestea nu se oprește aici. După ce va lua naștere giganta roșie, Soarele, în noua lui „identitate”, va pierde aproape jumătate din vechea masă, pe măsură ce straturile sale exterioare vor exploda. Apoi nucleul se va încălzi rapid și va emana radiații de lumină ultravioletă, iar razele X care ajung la straturile exterioare se vor uni într-un uriaș inel de plasmă, care va străluci circa 10.000 de ani, a mai precizat Albert Zijlstra.

Pe măsură ce Soarele îmbătrânește, în maxim 2 miliarde de ani ar putea deveni suficient de fierbinte încât oceanele și mările vor ajunge să fiarbă. Planeta noastră „nu va fi, prin urmare, un loc foarte plăcut”, a adăugat astronomul.   

 

Pe aceeași temă