Joe Biden e tot mai hotărât să împiedice China să-și consolideze armata. SUA impune din nou restricții la cipurile cu AI

Data publicării:
A technology conflict, competition concept with the American and Chinese flags on top of a semiconductor circuit board.
Scopul este de a limita accesul Chinei la „semiconductori avansați”. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Administrația Biden a declarat marți că intenționează să oprească livrările de cipuri de inteligență artificială, proiectate de Nvidia și alții, către China, ca parte a unei serii de măsuri menite să împiedice Beijingul să obțină tehnologii de ultimă oră din SUA pentru a-și consolida armata, transmite Reuters.

Regulile, descrise de înalți oficiali ai administrației într-o conferință de presă luni seară, restricționează o gamă mai largă de cipuri avansate și instrumente de fabricare a cipurilor, la un număr mai mare de țări, inclusiv Iran și Rusia, și pe lista neagră a designerilor chinezi de cipuri Moore Thread și Biren.

Noile măsuri urmăresc să împiedice dezvoltarea militară a Chinei prin închiderea lacunelor din reglementările publicate în octombrie anul trecut și probabil vor fi actualizate „cel puțin anual”, potrivit secretarului Departamentului de Comerț, Gina Raimondo.

Scopul este de a limita accesul Chinei la „semiconductori avansați care ar putea alimenta progrese în inteligența artificială și computere sofisticate care sunt esențiale pentru aplicațiile militare (chineze)”, a spus ea, subliniind că administrația nu urmărește să dăuneze economic Beijingului.

Statele Unite și China sunt blocate într-un război tehnologic de ani de zile, dar restricțiile masive lansate în octombrie anul trecut au intensificat și mai mult tensiunile dintre superputeri.

Cipurile A800 și H800 ale Nvidia vor fi afectate de noile reguli

Într-o declarație după publicarea regulilor, designerul de cipuri AI de top Nvidia a declarat că respectă reglementările și nu se așteaptă „un impact semnificativ pe termen scurt asupra rezultatelor noastre financiare”.

Compania a produs cipuri precum A800 și H800, care au mers direct pe linia regulilor anterioare pentru a continua să vândă în China, iar AMD, de asemenea, afectată de reguli, a declarat că plănuiește o strategie similară.

Afacerea Nvidia a crescut vertiginos de la impunerea regulilor de anul trecut, deoarece cipurile sale, doar din China, sunt încă mai bune decât alternativele. Firma din Silicon Valley vinde în prezent aproape toate cipurile pe care le poate procura, deoarece cererea mondială depășește oferta, dar ar fi afectată pe termen lung, deoarece firmele chineze de cipuri încearcă să umple golurile lăsate de companiile americane.

Cipurile A800 și H800 ale Nvidia vor fi afectate de noile reglementări, din cauza unei modificări a parametrilor cipurilor care vizează captarea unui număr mai mare de cipuri.

Regulile nu se aplică și cipurilor obișnuie, de consum

Dar regulile vor scuti majoritatea cipurilor de consum utilizate în laptopuri, smartphone-uri și jocuri, deși unele vor fi supuse cerințelor de licențiere și notificare din partea oficialilor americani.

„Adevărul este că China, chiar și după actualizarea acestei reguli, va importa sute de miliarde de dolari de semiconductori din Statele Unite”, a spus Raimondo, subliniind că scopul măsurilor nu a fost să lovească companiile americane.

Regulile anterioare au impus un test în două direcții care măsura atât performanța de calcul a unui cip, cât și capacitatea acestuia de a comunica cu alte cipuri, o măsură importantă în supercomputerele AI, unde mii de cipuri sunt legate împreună pentru a rufe cantități uriașe de date.

Nvidia și Intel au creat cipuri speciale pentru piața chineză, care și-au păstrat capabilitățile de calcul puternice, dar au limitat vitezele de comunicare pentru a rămâne în limitele regulilor anterioare.

Biren și Moore Thread, ai căror furnizori din SUA se vor confrunta acum cu o cerință dură de licență înainte de a expedia produse către ei, sunt ambele startup-uri chineze fondate de foști angajați Nvidia în China și își propun să concureze cu gigantul american de cipuri AI.

Regulile se concentrează pe performanța de calcul

Regulile publicate marți elimină limitele de viteză de comunicare și se concentrează pe performanța de calcul, ceea ce va avea ca efect oprirea vânzărilor de cipuri Nvidia A800 și H800 pentru piața chineză, potrivit unui înalt oficial al administrației.

Oficialii americani au adăugat marți o nouă măsură pentru a restricționa cipurile care depășesc un anumit nivel de „densitate de performanță”, o măsură axată pe cât de multă putere de calcul poate fi împachetată într-o anumită cantitate de siliciu, a declarat un înalt oficial al administrației.

Înalt oficial al administrației a spus că această regulă a fost menită să împiedice companiile să încerce să ocolească restricțiile privind cipurile complete, folosind o tehnologie numită „chiplets”, în care firmele ar putea încerca să unească bucăți mici numite chiplets într-un cip mare care încalcă regulile.

Reuters a raportat în iulie că chipleturile au devenit o parte esențială a strategiei tehnologice a Chinei de a-și promova industria de cipuri, iar analiștii au spus că companiile chineze ar putea folosi tehnologia pentru a sustrage restricțiile din SUA.

Nu doar China este vizată de noile reglementări

Noile măsuri extind, de asemenea, cerințele de licențiere pentru exporturile de cipuri avansate în mai mult de 40 de țări suplimentare care prezintă riscuri de deturnare către China și sunt supuse embargourilor asupra armelor din SUA, au spus oficialii.

Această măsură pare să se bazeze pe o scrisoare primită de Nvidia în august, pe care a descris-o ca restricționând livrările de cipuri A100 și H100 dincolo de China către alte regiuni, inclusiv unele țări din Orientul Mijlociu.

Confirmând un raport Reuters, cipurile vor avea interdicție de a fi trimise către unități ale firmelor situate oriunde în lume dacă, companiile lor mamă au sediul în China, Macao și alte țări cu embargo asupra armelor. Mutarea face parte dintr-o încercare de a împiedica introducerea ilegală de chipuri în China sau accesarea de la distanță de către companiile-mamă chineze.

Administrația Biden a lovit, de asemenea, 21 de țări din afara Chinei cu o cerință de licență pentru instrumentele de fabricare a cipurilor și a lărgit lista echipamentelor cărora li se interzice accesul în acea țară.

Oficialii companiilor au subliniat că China a fost avertizată că regulile vin de la consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, secretarul Trezoreriei Janet Yellen și secretarul pentru Comerț Gina Raimondo, confirmând un raport anterior al Reuters.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri