Alexandru Mironov: În 2040-2045, entitățile IT și roboții viitorului vor cere drepturi egale cu populația homo sapiens

Data actualizării: Data publicării:
TechCrunch Disrupt Berlin 2019 - Day 1
Foto: Guliver/GettyImages

Anul în care tocmai am intrat și care deschide un nou deceniu a fost imaginat în trecut de experți în tehnologie și futurologi drept un moment istoric, în care ar fi trebuit să avem, de exemplu, în organism roboți microscopici care să facă selecția elementelor nutritive din alimente și să elimine ce nu este folositor. Nu sunt șanse să se întâmple așa ceva prea curând. Și la fel stau lucrurile și în cazul călătoriilor turistice pe Lună. Totuși, o companie particulară promite că peste câteva luni va îmbarca primii pasageri pentru plimbări printre stele și a definitivat deja aeroportul de pe care vor îmbarca turiștii spațiali. Scriitorul de literatură științifico-fantastică Alexandru Mironov a comentat aceste previziuni ratate și a îndrăznit să facă unele noi: peste 20-25 de ani, entitățile IT și roboții viitorului vor cere drepturi egale cu populația homo sapiens!

Credeam că în 2000 generația marțiană va exista

„Pentru generația mea, momentul în care Iuri Gagarin s-a învârtit în jurul Terrei a însemnat momentul în care toți eram siguri că în 2000 civilizația marțiană va exista. Deci, asta s-a întâmplat nu cu multă vreme în urmă, acum câteva decenii. Acum, ținta este  2020. Tehnologiile se dezvoltă cu o viteză absolut fantastică. Între creatorul homo faber, care îți vine cu ideea nouă, și momentul în care ideea se democratizează, adică intră în circulație de produs industrial și o preia toată lumea, aici este mica ruptură. E doar o mică ruptură, nu o mare ruptură, pentru că din ce în ce mai mulți roboți funcționează pe Pământ. Fără discuție, fabricile Pământului vor fi robotizate integral. Sunt din ce în ce mai mulți roboții care au înlocuit gulerele albastre, clasa muncitoare din trecut. Încetul cu încetul intră și în casele noastre, vor intra din ce în ce mai mult. Chiar la o gospodărie mijlocie gospodina are o serie de aparate - deja ieftine, lucru foarte important - mai peste tot. Pătrund și în mediul rural, se extind și dincolo de Europa și de Statele Unite, de lumea Occidentului, și în restul lumii și viitorul vine repede. Dar nu atât de repede pe cât forța gândului și-o imaginează”, a explicat Alexandru Mironov la Digi24.

Uitați-vă la Elon Musk!

„Ne-am dori cu toții ca lumea asta să vină mai repede. Nu se poate mai repede, pentru că suntem pe Pământ 7,8 miliarde de locuitori. (...) Scriitorii de SF sunt însă depășiți, să știți, de lumea cercetătorilor. Dezlănțuirea acestei societăți a homo sapiens, care este creatorul, va face ca și lumea investitorilor, lumea dezvoltatorilor de tehnologii pentru tot poporul să vină și ea mai repede”, crede Alexandru Mironov. „Uitați-vă la Elon Musk, care pentru mine este tipul de schimbător de societate, a venit cu atâtea idei noi și încă ceva - a venit cu investiție proprie, cu banii lui, băncile au încredere să-i dea banii, încât ăsta va schimba societatea în jurul lui”, spune realizatorul Digi World.

Trăim cea mai fericită perioadă din istoria omenirii

„Trăim în cea mai fericită perioadă din istoria omenirii, o perioadă în care sigur că sunt războaie locale, dar și astea sunt pentru că inginerii, creatorii, au descoperit armamente din ce în ce mai complexe. Gândiți-vă numai la racheta care i-a trăsnit pe cei doi șiiți. Societatea se duce înainte, dar n-avem cu toții curajul să acceptăm că se întâmplă. (...) Cred că nu suficient de repede se schimbă societatea pe cât ne dorim cei mai mulți”, a arătat Alexandru Mironov.

Internetul va avea soarta curentului electric

El crede că următorul pas tehnologic al omenirii va fi... dispariția internetului. „Când spun dispariția spun așa: internetului i se va întâmpla ceea ce i s-a întâmplat curentului electric. De unde în 1800-și... abia a început, după Edison, Tesla și Westinghouse, să iasă în lume, acum curentul electric a intrat peste tot, în toți pereții, în toate aparatele, în toate mașinăriile noastre, că nici nu ne mai dăm seama că îl folosim, așa cum respirăm. Asta se întâmplă și cu internetul: toate jucăriile Pământului, toate obiectele Pământului, mari și mici, vor funcționa de la sine cu ajutorul inefabilulului IT, care este peste tot, și Inteligența Artificială. Să știți că în niște prognoze care se fac spre 2040-2045, entitățile IT și roboții viitorului vor cere drepturi egale cu populația homo sapiens din protoplasmă, adică noi”, a încheiat Alexandru Mironov.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum a încercat Donald Trump să cumpere Casa Poporului: oferta de nerefuzat, refuzată de guvernanții români...
Digi FM
Bunica Anca Țurcașiu, mândră lângă fiul și tatăl ei, la botezul nepoatei Zoe: "Patru generații laolaltă"
Pro FM
Antonia a postat o poză editată și a mărturisit că s-a îngrășat din cauza problemelor de sănătate: "Cum e...
Film Now
Răspunsul surprinzător al lui Daniel Craig, după ce a fost întrebat pe cine i-ar plăcea să vadă în rolul...
Adevarul
Contribuim la creșterea natalității în alte state. Româncele, în topul nașterilor în Marea Britanie
Newsweek
Pensionarii iau tichete sociale pe lângă pensie de Crăciun. În ce orașe și condiții se distribuie
Digi FM
Fosta amantă al lui Donald Trump trăiește într-o rulotă: „Am primit amenințări cu moartea de la susținătorii...
Digi World
Metoda scandinavă care promite un somn bun. Ce să schimbi dacă împarți patul cu cineva
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Ce face și cum arată Victoria Principal la 73 de ani. Acum aproape cinci decenii devenea cunoscută în...
UTV
Loredana Groza starneste reactii controversate in mediul online: poze provocatoare la 54 de ani