Anunţ senzaţional de la Google: A creat primul computer cuantic, mai puternic decât orice alt supercalculator

Data publicării:
google computer

Compania Google susţine că a construit primul calculator cuantic, care poate efectua operaţii matematice dincolo de abilităţile celor mai multe dintre actualele supercomputere. Este un moment crucial, anticipat de mult timp de cercetători, informează cotidianul Financial Times.

Un document elaborat de specialişti Google obţinut de FT, postat cu câteva zile înainte pe un site al NASA, arăta că procesorul computerului a putut efectua în doar trei minute şi 20 de secunde un calcul care pentru cel mai avansat computer clasic actual, numit "Summit", ar necesita aproximativ 10.000 de ani.

Specialiştii Google afirmă că acest lucru înseamnă că a fost atinsă "supremaţia cuantică" - adică posibilitatea computerelor cuantice de a efectua operaţii matematice imposibile până acum.

"Acest avans semnificativ comparativ cu toţi algoritmii clasici cunoscuţi oferă o atingere experimentală a supremaţiei cuantice în privinţa unei operaţii computerizate şi anunţă începutul mult anticipatei paradigme de programare. Din ceea ce ştim, acest experiment marchează primul calcul care poate fi efectuat doar pe un procesor cuantic", au scris autorii.

Sistemul poate efectua doar un singur calcul, de tip tehnic, explică specialiştii, astfel că mai sunt necesari ani până la utilizarea computerelor pentru rezolvarea unor probleme la nivel practic.

Dar specialiştii Google consideră că este "un moment crucial spre programarea complet cuantică". De asemenea, ei anticipează că puterea computerelor cuantice se va extinde în mod "dublu exponenţial" comparativ cu Legea lui Moore, aplicabilă sistemelor cu circuite integrate în prima eră a computerelor.

Chiar dacă există deja prototipuri ale aşa-numitelor computere cuantice, dezvoltate de companii precum IBM sau firme de tip start-up de genul Rigetti Computing, acestea pot efectua doar sarcini similare cu cele realizate de computerele clasice, dar mai rapid. Computerele cuantice vor avea funcţii care depăşesc fizica clasică, oferind avansuri exponenţiale. Un raport elaborat în anul 2018 de Boston Consulting Group arată că acestea ar putea "schimba mizele în domenii precum criptografia sau chimia (în ştiinţele practice, agricultură şi industria farmaceutică), în plus, în inteligenţa artificială, în deprinderea de cunoştinţe de către sistemele automatizate, în logistică, producţia industrială, finanţe şi energie".

O echipă a Google condusă de John Martinis, un fizician de la Universitatea California / Santa Barbara, preconiza că va putea atinge supremaţia cuantică la sfârşitul anului 2017. Dar sistemul construit, format din 72 de biţi cuantici, s-a dovedit prea greu de controlat. Sistemul a fost modificat, fiind creat unul cu 53 de biţi cuantici, numit Sycamore. Sistemul a primit sarcina de a demonstra că un generator de numere aleatorii era într-adevăr aleatoriu. Chiar dacă sarcina are puţină aplicabilitate practică, specialiştii Google afirmă că "alte utilizări iniţiale ale acestui sistem de programare" includ deprinderea automată de informaţii, cazuri din ştiinţele practice şi chimie.

"Este vorba de un moment semnificativ, este prima dată când cineva a arătat că un sistem cuantic poate depăşi computerele clasice. Este o realizare extraordinară", apreciază Steve Brierley, fondatorul firmei de tip start-up Riverlane.

Google nu a făcut niciun comentariu pe această temă.

Alţi specialişti au avertizat că supremaţia cuantică nu trebuie supralicitată, argumentând că sistemele cuantice nu vor depăşi rapid computerele tradiţionale, astfel că nu va fi o revoluţie a programării computerizate.

Sursa: mediafax

Redactare G. Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit românul care a vândut NATO rușilor. Mihai Caraman, spionul care a pus „pe tavă” sovieticilor cele mai...
Digi FM
Iubire și flori pentru Celine Dion, la Paris. Fani din toată lumea au așteptat-o la hotel, ea, emoționată de...
Pro FM
Bebe Rexha, pozată de paparazzi în costum de baie, în Mykonos. Ce poze a pus ea pe Instagram
Film Now
Josh Hartnett, despre sfatul „inutil” pe care l-a primit de la colegul din „Oppenheimer”, Mat Damon...
Adevarul
Motivul pentru care Donald Trump refuză o dezbatere faţă în faţă cu Kamala Harris
Newsweek
România lansează la apă o navă de logistică pentru un grup de luptă al Olandei. Costă 375.000.000 €
Digi FM
Radu Ștefan Bănică și-a găsit mașina vandalizată: „Am văzut că e înclinată într-o parte, a fost un cuțit...
Digi World
Ce se poate întâmpla dacă iei mai mult paracetamol decât e recomandat. Ce să nu faci cu niciun chip dacă iei...
Digi Animal World
Momentul când o turistă este mușcată de calul Gărzii Regale Britanice. Femeia a leșinat în mijlocul mulțimii
Film Now
Sandra Bullock își aniversează ziua de naștere, prima după moartea iubitului ei: „Nu ascunde că a fi tristă...
Harvey Weinstein
Harvey Weinstein a fost transferat din închisoare în spital. Producătorul de la Hollywood are COVID-19 şi...