Când prietenii virtuali se transformă în dușmani. Fenomenul căruia îi cad victime tinerii

Data publicării:
fb

Agresivitatea e în creștere pe internet și nu e de mirare, spun psihologii. Ce te poate împiedica să fii cât de agresiv simți când te ascunzi în spatele unei false identități? Problema e că, la celălalt capăt, nu suntem cu toții pregătiți să facem față acestei agresivități, căreia îi cad de multe ori victime copiii.

Lector univ. dr. Maria Cernat, specialist în Științele Comunicării: Am pornit de la un ideal că vom avea rețele sociale care ne vor conecta pe toți. Nu am luat un calcul simplu: 4% din societate este formată din persoane antisociale, cu grave probleme psihologice. Poate nu este o idee strălucită să fim prieteni cu toată lumea.

Tehnologia este oglinda societății. Așa explică specialiștii agresiunile din mediul virtual, care sunt tot mai frecvente.

Lector univ. dr. Maria Cernat, specialist în Științele Comunicării: Suntem anonomi, este foarte ușor să ne ascundem după o identitate virtuală anonimia și asta ne dă și mai mult curaj să devenim și mai agresivi.

Maria Cernat predă Științele Comunicării la o universtiate din Capitală. Spune că fost chiar ea victimă a atacurilor online după o postare pe care a făcut-o pe Facebook, în care susținea campania #metoo, în care lua apărarea victimelor hărțuirii sexuale.

Lector univ. dr. Maria Cernat, specialist în Științele Comunicării: Eu am fost etichetată o persoană extrem de radicală, o feministă foarte radicală și atunci, dintr-o dată, a fost o reacție de recul. Au început să-mi scrie foarte mult și în privat și comentarii, au fost 2 zile absolut halucinante în care nu mi-a venit să cred cum a putut să explodeze o chestiune mai degrabă minoră.

Uneori se ajunge la ameninţări sau chiar la fapte mai grave: cum ar fi distribuirea de materiale denigratoare în online. Cei mai expuși sunt tinerii: Un studiu arată că 4 din 5 adolscenți cu vârste sub 18 ani au fost victime pe internet.

Tinerii spun că se simt hărțuiți în mediul onluine din cauza înfățișării sau a felului în care se îmbracă. O bună dintre ei au declarat că se simt atacați chiar și din cauza pasiunilor pe care le au.

De teamă, două treimi dintre cei hărţuiţi nu au povestit nimănui nimic despre incident. Unii minori rămân cu sechele după experienţele negative pe internet, explică psihologii.

Cristian Munteanu, psiholog: Izolarea, am cunoscut chiar la cabinet tineri cu problema aceasta. O altă manifestare ar fi furia să răspundă cu aceeași metodă hărțuitorilor.

Cele mai multe valuri de ură se varsă pe Facebook, Messenger şi Instagram. Fenomenul ar putea fi contracarat, cred specilaiştii.

Marian Hurudcaş, specialist social – media: Un robot sau un algoritm sunt în stare să recunoască cuvinte cheie din comentarii și articole și să le elimine dacă sunt defăimătoare sau fac parte din spectrul discursului instigator la ură.

În prezent, Facebook oferă posibilitatea utilziatorilor să raporteze conţinutul abuziv. Pot fi reclamate pagini, comentarii, postări şi fotografii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pe câți bani cântă la nunți Irina Loghin, în 2024! Suma nu este deloc mică, de ce cere atât
Digi FM
A murit soția lui Iosif Rotariu! Care au fost ultimele cuvinte pe care aceasta i le-a adresat fostului...
Pro FM
Autopsia secretă a lui Elvis Presley. Care ar fi adevărata cauză a morții legendarului cântăreț
Film Now
Blonda despre care Kevin Costner spune că e o "frumusețe incontestabilă" și "o mare actriță". Cum i-a întors...
Adevarul
Cele mai bune conserve pentru micul dejun. Deși stigmatizate, sunt adesea mai nutritive decât multe alimente...
Newsweek
Câți ani trebuie să muncești pentru 6.000 lei pensie la recalculare. Cât e indicele de corecție?
Digi FM
Andreea Bălan, adevărul despre cearta cu Andreea Antonescu. Cele două artiste au rupt din nou prietenia: „Mi...
Digi World
Cât de nocive sunt pentru sănătate uscătoarele de rufe pe care le avem acasă. Avertismentul lansat de oamenii...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Fiica cea mică a lui Brad Pitt pare să taie total legăturile cu tatăl ei. Gestul public al adolescentei de 15...
UTV
Livia Eftimie a postat primul mesaj dupa divortul de Catalin Bordea. „Cateodata iti vine sa mori. Doar pentru...