Sari la conținut
News Alert

Cea mai folosită parolă pe internet

FOTO: Gulliver/GettyImages

Raportul anual al firmei americane de securitate informatică SplashData, bazat pe datele a peste două milioane de conturi ale căror informații au fost dezvăluite ilegal pe internet, arată că alte parole extrem de folosite și la fel de ușor de ghicit de către hackeri sunt „password” („parolă”, în limba engleză) sau „qwerty” (primele cinci litere ale tastaturii din mai multe limbi). Un alt exemplu este „1-2-3-4-5-6-7-8”, utilizat pe site-urile care cer parole cu mai multe caractere pentru a face mai dificilă decodarea acestora.

Dar o parolă mai lungă nu este cu nimic mai bună din punctul de vedere al securității informatice atât timp cât nu face decât să adauge caractere unei serii previzibile, atrag atenția specialiștii de la SplashData pe un blog consacrat studiului lor.

Nici recurgerea la parole inspirate din numele unor celebrități nu este recomandată, acestea fiind ușor de ghicit chiar și de pirații informatici mai puțin versați, afirmă președintele director-general al firmei americane, Morgan Slain.

Fraudele pe internet s-au înmulțit exponențial în ultimii ani, fapt care a determinat mai multe firme să renunțe la clasicele parole în favoarea unor noi metode de verificare a identității cu ajutorul biometriei. Prin urmare, au devenit tot mai frecvente dispozitivele informatice care se pot accesa doar pe baza amprentelor digitale sau a recunoașterii feței, mai precis a irisului, proprietarului.

Pe aceeași temă