Digi Mobil și Ericsson prezintă capabilități ale tehnologiei 5G, previzionând aplicații care vor asigura puntea dintre 4G și 5G

Data publicării:
digi mobil 5g

Digi Mobil și Ericsson au prezentat, în cadrul evenimentului „PASUL INTELIGENT CĂTRE 5G” din data de 3 mai 2018, performanțe relevante ale tehnologiei 5G, previzionând evoluția de la 4G către 5G a rețelei utilizate de către Digi Mobil.

În viitorul apropiat, viața așa cum o știm se va schimba substanțial odată cu dezvoltarea tehnologiei, care va conecta tot ceea ce ne înconjoară. Cu ajutorul reţelelor 5G, conexiunile vor fi mai rapide, lucrurile care joacă un rol în confortul de zi cu zi vor fi conectate, cu beneficii încă puțin înțelese sau cunoscute de către fiecare dintre noi.

Pentru operatorii de rețele de telecomunicații, rețeaua de fibră optică și integrarea fix – mobil conlucrează pentru a deschide calea către 5G și mai departe, respectiv pentru a ține pasul cu vitezele necesare pentru transportul unor cantități uriașe de date, cu întârziere minimală (de ordinul milisecundelor) și cu un număr masiv de elemente conectate.

RCS & RDS, prin rețeaua de fibră optică dezvoltată pentru o acoperire cât mai mare, se diferențiază în drumul către noile tehnologii în urmă investițiilor continue semnificative din ultimii ani. Permanenta preocupare în a costrui o rețea de fibră optică, pentru a oferi cea mai bună calitate disponibilă consumatorilor, definește drumul convergent cu viitoarele servicii 5G.

Evenimentul de astăzi deschide însă și un dialog între RCS & RDS și reprezentanții diverselor industrii pentru găsirea soluțiilor comune, care pot să eficientizeze afacerile și să aducă un avantaj competitiv în perioada care urmează. Dorim să prezentăm capabilitățile serviciilor și rețelelor pe care le deținem, dar și potențialul viitor al acestora, astfel încât partenerii noștri să știe că se pot baza pe noi în dezvoltarea afacerilor lor.

Astfel, în cadrul conferinței am demonstrat în direct performanțele tehnologiei 5G și soluțiile practice pentru diferite industrii:

Am testat viteza 5G de până la 10 Gbps, prin intermediul unei platforme prototip, precum și latența semnalului, redusă la o zecime față de cea uzuală pentru tehnologia actuală 4G. Astfel, putem estima că, prin intermediul tehnologiei 5G, utilizatorii vor experimenta accesul la internet mobil de mare viteză chiar și în zone aglomerate cum ar fi concerte și festivaluri sau evenimente sportive, fără a fi afectați de limitări ale vitezelor, interferențe sau instabilitatea semnalului. Download-ul filmelor la rezoluție 4K va fi o chestiune de secunde, în timp ce transmisiunile TV în direct și evenimentele sportive vor deveni adevărate experiențe vizuale imersive, virtuale, chiar și pentru cei care nu vor participa personal, în viața reală.

Internet of Eyes – Am experimentat modalitatea prin care viitoarele aplicații de monitorizare dinamică a traficului pot detecta obiectele și pot determina poziția acestora în timp real, cu aplicabilități multiple pentru soluțiile de tip smart city, managementul traficului sau siguranța publică. 5G va reprezenta coloana vertebrală pentru IoT, conectând obiectele din jurul nostru în modalități pe care nu le-am fi crezut posibile. Utilizatorii vor experimenta autovehicule independente, care interacționează cu semafoarele, ceea ce va însemna o adevărată revoluție a traficului. Comunicațiile vehicul cu vehicul și vehicul cu infrastructură vor crește siguranța pe șosele și vor eficientiza funcționarea transportului în comun. Senzorii integrați în șosele, căi ferate și piste de zbor vor comunica între ei și cu vehiculele inteligente, pentru îmbunătățirea controlului infastructurii și serviciilor critice.

Internet of Skills – Am arătat potențialul roboticii în cloud, respectiv cum poate fi controlat un robot la distanță, într-o demonstrație de operație medicală, în combinație cu realitatea virtuală, pentru a realiza internetul tactil, respectiv transmiterea la distanță și în timp real a senzației de atingere.

Immersive Gaming – realitate augmentată pentru filme și jocuri care vor permite o imersiune vizuală virtuală totală, la 360 de grade.

„Astăzi am făcut împreună un prim pas către conectarea la tehnologia 5G. Rețeaua Digi Mobil este pregătită pentru evoluția către 5G, iar aceasta le va permite utilizatorilor Digi Mobil, companii, instituții de stat, dar și utilizatori rezidențiali, să se conecteze la obiectele care ne înconjoară, în ceea ce va însemna IoT și societatea interconectată, indiferent de distanțele care ne separă, la o scară fără precedent, schimbând modul în care interpretăm și modelăm lumea. Noile echipamente din rețeaua noastră sunt deja la nivelul tehnologiei viitoare 5G, permițându-ne în viitor să le oferim utilizatorilor Digi Mobil o experiență îmbunătățită, cu funcționalități 5G: viteză de acces mărită, latență redusă, IoT. Nu în ultimul rând, oferta de internet nelimitat pentru clienții pe baza de abonament ai Digi Mobil este esențială pentru o dezvoltarea economiei și lumii digitale din România, Digi fiind pionierul și susținătorul permanent al acestei tendințe”, a declarat Valentin Popoviciu, Vicepreședinte RCS & RDS.

„Până în 2023, 20% din populația lumii va avea acoperire 5G. Acesta va avea un impact enorm în ceea ce privește experiența utilizatorilor și transformarea digitală a industriilor și orașelor. Ericsson a semnat deja 40 de acorduri pentru a începe studiile 5G în întreaga lume. Cu această demostrație, ne uităm la viitor și ceea ce va permite 5G. Este, de asemenea, un pas înainte în călătoria românească spre 5G”, a declarat Dragoș-Mircea Rebegea, Ericsson Country Manager România.

Digi Mobil este serviciul de comunicații mobile din portofoliul companiei RCS & RDS, unul dintre cei mai importanți operatori de telecomunicații din regiune care furnizează servicii în România, Ungaria, Spania și Italia. Rețeaua Digi Mobil este construită și funcționează în tehnologiile 3G și 4G, în benzile de frecvența 900 Mhz (3G), 2100 Mhz (3G și 4G LTE FDD în bandă 1), 2600 Mhz (LTE TDD în bandă 38) și 3700 Mhz (LTE TDD în bandă 43).

Ericsson facilitează furnizorilor de servicii de comunicații să capteze întreaga valoare a conectivității. Portofoliul companiei cuprinde rețele, servicii digitale, servicii gestionate și afaceri emergente și este conceput pentru a ajută clienții să devină digitali, să crească eficiența și să găsească noi fluxuri de venituri. De investițiile Ericsson în inovare în domeniul telefoniei fixe și mobile de bandă largă au beneficiat miliarde de oameni din întreaga lume. Stocul Ericsson este listat pe Nasdaq Stockholm și pe Nasdaq New York. www.ericsson.com

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri