Încă o țară face un pas către interzicerea echipamentelor Huawei pentru 5G. China pregătește răzbunarea

Data publicării:
Huawei
FOTO: Guliver/ Getty Images

Au fost Statele Unite, apoi Marea Britanie, dar curentul anti-Huawei se extinde și în Europa continentală, din motive de securitate. Autoritățile franceze au informat operatorii naționali de telecomunicații că nu vor putea reînnoi licențele Huawei pentru 5G odată ce acestea au expirat, scrie Euractiv.

Agenția de securitate cibernetică din Hexagon a anunțat în această lună că va permite utilizarea de echipamente, inclusiv Huawei, sub licențe de trei și opt ani. Însă a sfătuit operatorii care nu folosesc echipamente ale  companiei chineze să nu treacă la ele.

Noile informații arată că practic se introduce o interdicție, care doar poate fi mai târzie. Dar efectiv, din 2028 nu mai pot fi operate echipamente Huawei.

Deciziile agenției nu au fost făcute publice de ea sau de companii, iar amănuntele au apărut pe surse.

Chiar dacă  unele companii ar alege acum Huawei, perspectiva de le înlocui în viitor va tăia orice intenție de a merge către furnizorul chinez.

Echipamentele pentru noua tehnologie 5G au nevoie de mai mult de opt ani pentru amortizarea investiției și generarea de profit. Practic, ar fi total neeconomic să fie făcută o infrastructură pentru a fi înlocuită înainte ca ea să producă bani.

Companiile, de fapt, au nevoie de o perioadă de tranziție și din această cauză nu se dă o interdicție totală. Și Marea Britanie a dat termen pentru înlocuire.

China pregătește răzbunarea. Va lovi în Nokia și Ericsoon

Probabil că se va stârni ceva furie la Beijing. China vrea să ia măsuri în cazul în care Uniunea Europeană va  interzice Huawei.

Beijingul ia în calcul adoptarea unor măsuri împotriva producătorilor de echipamente de telecomunicații Nokia şi Ericsson. Ministerul chinez al Comerţului analizează măsuri de control al exporturilor, care ar împiedica Nokia şi Ericsson să livreze produse fabricate în China în alte ţări.

Măsurile de retorsiune ar fi scenariul extrem, pe care Beijingul l-ar folosi doar dacă ţările europene vor interzice accesul furnizorilor chinezi la reţelele 5G.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri