Pericolul FaceApp. Expert: „Nimic nu este gratuit online. Dacă ceva este gratuit, atunci înseamnă că tu ești moneda”

Data actualizării: Data publicării:
mark zuckerberg faceapp captura youtube zoom3000
Sursa: Captura YouTube/ Zoom3000

FaceApp, o aplicaţie care pretinde că le arată oamenilor imaginea lor la bătrânețe este descărcată în fiecare zi de sute de mii de utilizatori. Este virală şi în România. Experţii în securitate atrag atenția că programul este foarte periculos și nu oferă nicio garanție celor care îl folosesc.

Există suspiciuni serioase că această aplicație se înfrupta din datele dumneavoastră personale atunci când vă jucați cu pozele. În Statele Unite a sunat alarma. Șeful grupului democraților din Senat a cerut o investigație FBI. În scrisoarea lui Charles Schummer se arată că originile rusești ale aplicației ridică semne de întrebare în legătură cu posibilitatea ca datele personale ale cetățenilor americani să ajungă la terți, inclusiv la guverne străine. Mai în clar, temerea este că destinatarul informațiilor adunate de FaceApp este chiar Guvernul de la Moscova.

FaceApp a devenit virală în România. Este pe primul loc în topul celor mai descărcate aplicaţii, în peste 20 de state, şi are în fiecare zi peste 700.000 de utilizatori.

După ce a citit cu atenție politica de confidențialitate a FaceApp, un avocat a constatat că nu scrie nimic despre ce se întâmplă cu informațiile utilizatorilor, după ce aceștia nu mai folosesc aplicația. În schimb, scrie că în cazul în care firma va fi vândută, toate datele strânse vor ajunge la noul proprietar. În plus, toți cei care au încărcat fotografii ar putea deveni vulnerabili la softurile de recunoaștere facială. De curând, altă aplicaţie de editat poze a reuşit să fure bani de la zeci de mii de utilizatori.

„Inițial erau folosite pentru a edita folografii, imagini. În background ele de fapt cereau foarte multe informații despre mobilul nostru, ulterior informațiile erau transmise către serverele lor și în final aplicația era folosită și pentru a încerca să fure bani din conturile oamenilor. Oamenii își dădeau seama în momentul în care facturile de telefon erau mult mai mari sau le lipseau bani din cont”, spune Dan Demeter, specialist în securitate cibernetică.

Specialist în securitate cibernetică: Atenție la aplicațiile gratuite!

Chiar dacă nu se ajunge la furtul banilor, nu e vorba doar de conținutul pozei, acesteia îi sunt atașate și alte informații – tipul dispozitivului cu care a fost făcută, coordonatele geografice, sistemul de operare al telefonului, avertizează Liviu Arsene, specialist în securitate cibernetică.

„Din poza aceea, fiind trimisă către FaceApp, pot fi extrase și aceste informații și aici intervine problema. E o problemă de conștientizare a utilizatorilor cu privire la ce date sunt colectate atunci când fac o poză, cui trimit acele date, cum sunt procesate și cine mai are acces apoi la acele informații și cum pot fi agregate mai departe”, spune el.

„Nu este singura aplicație care face acest lucru, marile platforme de socializare ca Facebook și Instagram au și ele aplicații prin care li se cer utilizatorilor mult mai multe date. În momentul în care urcați o poză pe Instagram, cedați practic drepturile de autor asupra pozei și Instagram are dreptul de a edita și chiar monetiza poza respectivă fără să ceară permisiunea celui care a urcat poza. E foarte fină linia, ca utilizatorul să înțeleagă la ce anume renunță când folosește un serviciu. Nu toată lumea citește termenii și condițiile”, spune Liviu Arsene.

Unul din motivele pentru care utilizatorii folosesc aplicații ca FaceApp este acela că sunt aplicații gratuite.

„Când instalezi astfel de aplicații, practic renunți la niște informații. Nimic nu este gratuit online. Dacă ceva este gratuit, atunci înseamnă că tu ești moneda. Practic, cineva încearcă să monetizeze sau să creeze un profil al tău pentr a monetiza. Nu toată lumea conștientizează acest lucru”, a spus Arsene.

Datele agregate din astfel de aplicații pot crea și un profil al unui segment de populație, pentru care poate fi creat apoi conținut personalizat, reclame personalizate, mai spune expertul.

„Dacă sediul firmei FaceApp nu ar fi fost la Sankt Petersburg, ci înStatele Unite, poate nu am fi avut discuția asta. Există aplicații care fac lucruri mult mai urâte, colectează mai multe informații decât această aplicație, dar nu totdeauna sunt trase la răspundere. Dacă există breșe de securitate sau acele informații ajung să fie distribuite către terțe părți și agregate într-un anumit mod, pot afecta viața personală a individului, poți fi susceptibil de furt de identitate, la fraudă, de exemplu”, explică Liviu Arsene.

Acesta spune că o problemă este faptul că utilizatorii, atunci când descarcă o aplicație gratuită, nu se mai uită la ce date dau acces aplicației respective. Iar datele colectate nu dispar în momentul în care o aplicație este dezinstalată.

„Odată trimisă o poză online, ea rămâne acolo, chiar dacă tu ștergi aplicația”, a mai spus Liviu Arsene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri