Super secreta securitate a Chinei și-a făcut cont pe social media și cheamă populația să denunțe spionii pentru recompense

Data publicării:
palme care țin telefoane pe ecranele cărora este logo-ul wechat
„Îmbunătățiți mecanismul de raportare a spionajului, lăudând, recompensând și protejând în mod legal persoanele și organizațiile care raportează spionajul”, se spune în postarea ministerului pe WeChat. Sursa foto: Profimedia Images

Ministerul Securității de Stat din China și-a făcut debutul pe o platformă importantă de socializare și cere ca toți membrii societății să se alăture luptei împotriva spionajului, oferind recompense și protecție celor care furnizează informații, informează CNN.

Ministerul Securității de Stat supraveghează informații și contrainformații atât în China, cât și în străinătate și este o instituție super secretă în ceea ce privește activitatea sa, fără ca măcar să aibă un website care să-i descrie activitățile.

Dar, luni, și-a lansat contul pe WeChat, o aplicație extrem de populară, care are peste 1 miliard de utilizatori. O zi mai târziu, marți, a venit pe cont și prima postare.

Intitulată „Combaterea spionajului necesită mobilizarea tuturor membrilor societății”, postarea ministerului spune că organele de securitate națională ar trebui să mențină deschise canalele de raportare, cum ar fi liniile telefonice și platformele online, pentru a gestiona în timp util rapoartele despre suspecții de spionaj în China.

„Îmbunătățiți mecanismul de raportare a spionajului, lăudând, recompensând și protejând în mod legal persoanele și organizațiile care raportează spionajul”, se mai spune în postare, „pentru a fluidiza mecanismul și pentru ca oamenii să participe la activitățile de contraspionaj”.

De asemenea, se mai scrie că misiunea „instituțiilor naționale, grupurilor civice și întreprinderilor comerciale” este să pună în aplicare măsuri antispionaj, adăugând că guvernul și „șefii instituțiilor” ar trebui să își asume responsabilitatea.

De ani de zile, autoritățile chineze încurajează populația să informeze despre suspecții spioni străini și colaboratorii lor chinezi, prin campanii de propagandă și de stimulare.

Dar aceste eforturi s-au accelerat sub conducerea lui Xi Jinping, care a făcut din securitatea statului prioritatea sa principală.

Oficialii și mass-media de stat au tot spus sub diverse forme povestea conform căreia China este sub amenințare gravă și constantă din partea „forțelor străine ostile”, care se presupune că încearcă să se infiltreze și să submineze țara, un mesaj care a fost încărcat și mai mult pe măsură ce relațiile cu puterile occidentale s-au înrăutățit.

Postarea de debut a Ministerului Securității pe WeChat a citat noi amendamente la o lege împotriva spionajului adoptată de legislatura chineză la începutul acestui an, care a intrat în vigoare la 1 iulie: instituțiile de știri, radiodifuzorii, posturile de televiziune, sectorul cultural și furnizorii de internet ar trebui, de asemenea, să participe la educația antispionaj.

China a adoptat o lege extinsă împotriva spionajului în 2014, dar a actualizat-o în aprilie. Cele mai recente modificări au extins definiția spionajului de la acoperirea secretelor de stat și a informațiilor la aproape orice „documente, date, materiale sau articole legate de securitatea și interesele naționale”, fără a specifica parametri specifici pentru modul în care acești termeni sunt definiți.

Atacurile cibernetice care vizează infrastructura informațională cheie a Chinei în legătură cu agențiile de spionaj sunt, de asemenea, clasificate drept spionaj în cadrul noilor modificări.

Mișcarea a stârnit îngrijorări în rândul analiștilor cu privire la impactul său potențial asupra companiilor străine, jurnaliștilor și cadrelor universitare, care s-ar putea confrunta cu riscuri juridice suplimentare și incertitudine pentru munca lor.

Înainte ca legea să intre în vigoare la începutul acestui an, autoritățile chineze au închis biroul din Beijing al Mintz Group, o companie americană, și au reținut cinci angajați locali.

Și compania americană de consultanță Bain & Company a spus în aprilie că poliția chineză a interogat personalul biroului său din Shanghai.

Între timp, Japonia a cerut eliberarea unui angajat japonez al Astellas Pharma care a fost reținut la Beijing în martie pentru presupus spionaj.

Au existat mai multe apeluri anterioare din partea Chinei pentru ca publicul să caute potențiali spioni.

În iunie anul trecut, China a anunțat „recompense materiale” de până la și peste 100.000 de yuani (15.000 de dolari) pentru informații despre persoanele care pun în pericol securitatea națională.

Pentru cei care au informații mai puțin semnificative, autoritățile le propun în schimb „recompense spirituale” care constau în certificate.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri