Tainele Romei antice, cartografiate cu roboţi, lasere şi GPS: Prima hartă completă a apeductelor este aproape gata

Data publicării:
apeduct

O parte din tainele Romei antice vor fi dezvăluite de speologii care lucrează la prima hartă completă a apeductelor care alimentau oraşul acum peste 2000 de ani. Experţii au folosit tehnologia de monitorizare prin satelit şi roboţi teleghidaţi pentru a scana catacombele întinse pe zeci de kilometri sub capitala Italiei.

Arheologii care s-au ocupat de realizarea hărţii apeductelor s-au folosit de roboţi controlaţi de la distanţă, de lasere şi de scanere 3D pentru a cartografia reţeaua care transporta apă în Roma antică. Specialiştii au fost ajutaţi în proiectul lor şi de hărţile întocmite de un topograf britanic la începutul secolului trecut.

Scanerele tridimensionale produc imagini fidele ale tunelurilor, iar aparatele cu laser permit arheologilor să stabilească dimensiunile, direcţia şi înălţimea acestora.

Subteranele Romei pot fi considerate ultima frontieră a arheologiei. Ceea ce se află în adâncuri a fost o redescoperire majoră, pentru că tot ce se află deasupra a fost deja studiat şi valorificat”, consideră arheologul Riccardo Paolucci.

Arheologii cred că Roma nu ar fi devenit oraşul faimos de astăzi dacă nu ar fi dispus de apeductele care asigurau apă potabilă pentru cei peste 1 milion de locuitori ai capitalei Imperiului Roman.

Începute în timpul domniei împăratului Caligula, în anul 38 după Hristos, tunelurile au fost terminate 14 ani mai târziu, în timpul împăratului Claudius. Potrivit istoricilor, reţeaua de apeducte din subsolul Romei măsoară aproape 100 de kilometri.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri