Sari la conținut

Volkswagen trebuie să recheme în service 2,4 milioane de mașini în Germania

Foto: Gulliver/GettyImages

Volkswagen, cel mai mare constructor auto european, face obiectul unor investigații în mai multe țări, inclusiv în Germania, după ce a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane în Germania) cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. 

„Am decis să dispunem organizarea unei rechemări la service”, a declarat un purtător de cuvânt al KBA, confirmând un articol publicat în cotidianul Bild.

Potrivit publicației menționate, Volkswagen a făcut o propunere conform căreia proprietarii vehiculelor diesel echipate cu softul care falsifică rezultatele testelor ar fi putut să-și aducă vehiculele la service pentru corectarea defecțiunii, dacă doresc, însă KBA a respins această soluție bazată pe ideea de voluntariat. 

„Rechemarea va demara la începutul lui 2016. KBA va monitoriza debutul acțiunii și progresele înregistrate”, a declarat ministrul german al Transporturilor, Alexander Dobrindt.

El a precizat că doar 2,4 milioane de vehicule trebuie rechemate în service pentru că alte 400.000 nu mai circulă pe drumurile din Germania. Ministrul german al Transporturilor a mai spus că până la finele acestei luni, Volkswagen trebuie să prezinte un plan de înlocuire a softului pentru vehiculele cu motoare de 2,0 litri incluse în acțiunea de rechemare iar până la finele luni noiembrie pentru motoarele de 1,2 și 1,6 litri. 

Unii analiști au estimat că acest scandal ar putea costa Volkswagen până la 35 de miliarde de euro, banii care să acopere rechemarea în service a vehiculelor, amenzile și procesele.

Deocamdată Volkswagen a anunțat că a pus deoparte 6,5 miliarde de euro pentru a face față costurilor acestui scandal, însă potrivit surselor citate de Reuters cea mai mare parte a acestor costuri vor fi trecute în conturile VW, principala divizie a grupului Volkswagen, care ar putea înregistra pierderi pe ansamblul acestui an.