Zeci de aplicații din Google Play, cu milioane de descărcări, sunt periculoase și se comportă ciudat după instalare. Cum le recunoaștem

Data actualizării: Data publicării:
Un bărbat răspunde la telefonul mobil.
Foto: GettyImages

Atenție la aplicațiile pe care doriți să le descărcați! Cel mai recent studiu al unei cunoscute companii de securitate informatică arată că multe din aplicațiile care sunt disponibile în magazinul Google Play Store sunt făcute pentru a fura datele utilizatorilor ori pentru a accesa diverse reclame.

În urma unei analize recente făcută de Bitdefender, specialiștii au descoperit 30 de aplicații pentru Android, cu milioane de descărcări care aveau un comportament ciudat. Mai exact, după ce erau instalate, aceste aplicații luau o altă înfățișare pentru a fi greu de depistat de către utilizatori.

În momentul descărcării, utilizatorilor li se cere permisiunea pentru a accesa agenda din telefon ori accesul la date care nu au legătură cu funcționalitatea aplicației. Mai mult decât atât, dacă am descărcat un astfel de program și nu am fost atenți la permisiunile pe care le-am acceptat, escrocii online infectează și alte aplicații din telefon prin afișarea unor reclame agresive și accesarea acestora fără voia noastră.

Prin aceste metode, atacatorii cibernetici fură datele utilizatorilor sau distribuie programe malițioase către alte telefoane.

Experţii au şi o serie de recomandări pentru utilizatori: grijă la ce permisiuni se oferă aplicaţiilor ce urmează să fie instalate, mai ales atunci când se cer drepturi care nu au nimic de-a face cu funcţionalitatea aplicaţiei (de exemplu, acces la lista de contacte), atenţie mai ales la aplicaţiile care solicită permisiuni speciale, precum cea de Accesibilitate, dacă se instalează o aplicaţie din magazinele oficiale de aplicaţii, nu înseamnă că totul e sigur, iar în acest context trebuie folosită o soluţie de securitate care poate detecta comportamentele anormale şi care scanează fiecare aplicaţie la instalare sau în timpul procesului de update, atenţie la aplicaţiile cu număr foarte mic de evaluări de la alţi utilizatori, mai ales când acestea sunt descărcate de foarte multe ori.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri