„Măcar putem spune generaţiilor viitoare că au existat”. „Ghețarii eterni” din Indonezia ar putea dispărea până în 2026

Data publicării:
ghetari
Doi dintre rarii gheţari tropicali de pe Pământ, aflaţi în Indonezia, se topesc, gheaţa lor riscând să dispară până în 2026 sau mai devreme. FOTO: Profimedia Images

Doi dintre rarii gheţari tropicali de pe Pământ, aflaţi în Indonezia, se topesc, gheaţa lor riscând să dispară până în 2026 sau mai devreme, în contextul în care fenomenul meteorologic El Nino prelungeşte sezonul secetos în ţara din Asia de Sud-Est, a anunţat agenţia sa de geofizică BMKG, transmite Reuters.

Indonezia, care adăposteşte o treime din pădurea tropicală din lume, după Brazilia şi Congo, se aşteaptă ca sezonul secetos să dureze până în octombrie, El Nino amplificând riscul de incendii forestiere şi ameninţând sursele de apă potabilă.

În timp ce agenţia a avertizat că fenomenul meteorologic din Pacific ar putea face ca acest sezon secetos să fie cel mai sever înregistrat după anul 2019, unul dintre climatologii săi a declarat că ar putea pune în pericol gheţarii tropicali din Indonezia, cu o vechime de 12.000 de ani.

„Gheţarii ar putea să dispară înainte de 2026 sau chiar mai repede, iar El Nino ar putea accelera procesul de topire”, a spus Donaldi Permana, referindu-se la aşa-numiţii „gheţari eterni”.

Gheţarii, despre care climatologul a declarat că sunt printre puţinii rămaşi la tropice, sunt Piramida Carstensz (Puncak Jaya), cu o înălţime de 4.884 de metri, şi East Northwall Firn, cu o înălţime de 4.700 de metri, în Munţii Jayawijaya, din regiunea estică indoneziană Papua.

Gheaţa s-a subţiat în mod semnificativ în ultimii câţiva ani

Gheaţa s-a subţiat în mod semnificativ în ultimii câţiva ani, a declarat Donaldi, ajungând la opt metri în 2021, de la 32 de metri, în 2010, în timp ce suprafaţa lor totală a scăzut la 0,23 kilometri pătraţi, în 2022, de la 2,4 kilometri pătraţi, în 2000.

Însă, puţine demersuri pot fi făcute pentru prevenirea acestei reduceri, a indicat climatologul, adăugând că topirea ar putea să perturbe ecosistemul regional şi să declanşeze o creştere a nivelului mării la nivel mondial într-un deceniu.

„Acum suntem în poziţia de a documenta extincţia gheţarilor. Cel puţin, putem spune generaţiilor viitoare că am avut gheţari”, a mai spus Donaldi, coordonator al departamentului de studii climatice din cadrul BMKG.

Pe lângă Papua, gheţari tropicali se mai află în Anzi, în America de Sud şi în Munţii Kilimanjaro, Muntele Kenya şi Ruwenzori, în Africa.

Indonezia este cel mai mare exportator de cărbune din lume şi îşi propune să ajungă la zero emisii nete până în 2060. Energia pe bază de cărbune reprezintă peste jumătate din oferta sa de energie.

Anul trecut, ţara şi-a stabilit un obiectiv ambiţios, de a reduce emisiile cu 31,89% pe cont propriu sau cu 43,2% prin ajutor internaţional, până în 2030, notează Reuters.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri