Misiune îndeplinită. Roverul indian de pe Lună a intrat în „hibernare”: „Sperăm la o trezire de succes pentru un alt set de sarcini”

Data publicării:
sonda spaţială Chandrayaan-3
India a plasat roverul său lunar în stare de hibernare. FOTO: Profimedia Images

India a plasat roverul său lunar în stare de hibernare, primul vehicul creat de oameni care a ajuns cu bine la Polul Sud al Lunii, la finalul unei misiuni de două săptămâni în care acesta a realizat mai multe experimente ştiinţifice, a anunţat agenţia spaţială din această ţară, citată de Reuters.

Roverul Pragyan din cadrul misiunii spaţiale Chandrayaan-3 a fost „plasat în stare de hibernare”, însă cu bateriile încărcate şi cu receptorul pornit, a anunţat Organizaţia Indiană de Cercetare Spaţială (ISRO), într-un mesaj publicat în noaptea de sâmbătă spre duminică pe Twitter.

„Sperăm la o „trezire” de succes pentru un alt set de sarcini! Altfel, va rămâne acolo pentru totdeauna ca ambasadorul de pe Lună al Indiei"â”, au adăugat reprezentanţii ISRO.

După plasarea cu succes a unui vehicul spaţial pe Lună, India s-a alăturat Statelor Unite şi fostei Uniuni Sovietice pe lista ţărilor care au reuşit această performanţă. India chiar le-a depăşit, întrucât a realizat o aselenizare reuşită pe suprafaţa neregulată de la polul sudic al Lunii - o performanţă în premieră mondială -, la scurt timp după ce sonda rusească Luna-25 s-a prăbuşit pe scoarţa satelitului natural al Pământului în cadrul unei tentative similare.

Asolizarea controlată a misiunii Chandrayaan-3, după o precedentă încercare ratată din 2019, a stârnit un val de entuziasm şi de celebrări în India, ţara cu cea mai mare populaţie din lume. Companiile mass-media au considerat că această aselenizare reprezintă cea mai mare realizare ştiinţifică a Indiei.

Roverul Pragyan a străbătut o distanţă de peste 100 de metri pe Lună şi a confirmat prezenţa sulfului, fierului, oxigenului şi a altor elemente chimice pe Lună, a precizat ISRO.

În prezent, India speră să obţină un alt succes notabil în domeniul spaţial prin intermediul unei sonde ce a fost lansată sâmbătă spre Soare, cu misiunea de a observa vânturile solare, un fenomen care poate provoca anumite perturbări pe Terra, unde este văzut adeseori sub forma unor aurore.

„Satelitul este sănătos şi se află pe o orbită terestră”, a anunţat ISRO duminică, în timp ce vehiculul se pregăteşte pentru călătoria sa de 1,5 milioane de kilometri în spaţiu.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit un nume uriaș al României. Lasă în urmă multă tristețe, însă numele lui Rodion Gheorghiță va dăinui...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Dua Lipa și iubitul ei, Callum Turner, fotografiați pe străzile din New York. Cei doi nu-și pot ține mâinile...
Film Now
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiica cea mare a lui Bruce Willis, noi dezvăluiri despre starea de sănătate a actorului: „Ce mi se pare...