Sari la conținut
News Alert

Anul 2016 ar urma să depășească recordul de căldură

Anul 2016 ar urma să bată recordul de căldură cu o temperatură planetară medie superioară cu circa 1,2 grade Celsius față de era preindustrială, a anunțat luni Organizația Meteorologică Mondială (OMM), relatează OMM.

INDIA CANICULA MORTI

Dacă acest lucru se va confirma, secolul al XXI-lea va număra 16 din cei 17 ani cei mai calzi ani de la începutul înregistrărilor”, la sfârșitul secolului al XIX-lea, potrivit OMM, potrivit Agerpres.

„Totul pare să indice că 2016 va fi anul cel mai cald", cu o temperatură medie „superioară recordului stabilit în 2015”, precizează organizația într-un comunicat publicat în marja conferinței ONU privind climatul (COP22).

Peste 190 de țări sunt reunite la Marrakech pentru a încerca să avanseze în punerea în aplicare a acordului de la Paris încheiat anul trecut și care vizează limitarea încălzirii globale la sub 2 grade Celsius. Dincolo de acest prag, va fi extrem de dificil ca omenirea să se adapteze la impactul dereglărilor climatice în numeroase zone ale lumii, potrivit climatologilor.

Tendința de fond de încălzire din 2015-2016 a fost dublată de un puternic episod El Nino, subliniază OMM.

El Nino este o intensificare a curentului ecuatorial cald din Pacific, care revine o dată la cinci ani. El a început să se disipeze la finalul primăverii lui 2016.

În afară de temperatura mondială, alți indicatori ai încălzirii globale au și ei valori record, avertizează instituția.

Concentrarea principalelor gaze cu efect de seră în atmosferă atinge niveluri fără precedent, suprafața banchizei arctice este dintre cele mai reduse și topirea ghețarilor din Groenlanda „foarte pronunțată”.

În 2016, suprafața banchizei arctice a fost a doua cea mai redusă înregistrată — 4,14 milioane de kmp în septembrie — după cea din 2012.

„În anumite regiuni arctice ale Federației Ruse, temperatura a fost superioară cu 6 până la 7 grade Celsius celei normale”, a subliniat Petteri Taalas, secretarul general al OMM.

„Și în numeroase regiuni arctice și subarctice ale Rusiei, din Alaska și nord-vestul Canadei, temperatura a depășit normalul cu cel puțin 3 grade Celsius”, a adăugat el, subliniind că, „până acum, recordurile de căldură se exprimau în fracțiuni de grad”.

Singura mare regiune continentală unde temperatura a fost inferioară celei normale este situată în zona subtropicală a Americii de Sud (nordul și centrul Argentinei, părți din Paraguay și Bolivia).

Temperaturi oceanice ridicate au generat un important fenomen de albire a coralilor: în anumite părți ale Marii Bariere din Australia „până la 50% dintre corali sunt morți”.

Pe pământ, recordurile de căldură absolută au fost depășite în mai multe regiuni: 42,7 grade Celsius la Pretoria, 38,9 grade Celsius la Johannesburg, 44,6 grade Celsius în Thailanda, 51 grade Celsius în India.

ONU va publica la începutul lui 2017 o versiune finală a raportului privind starea climei în 2016.