Arad | Masculul unei familii de lebede a dispărut inexplicabil. Localnicii spun că a fost mâncat, iar un biolog vine cu o veste tristă

Data actualizării: Data publicării:
lebede

Misiune ceva mai puțin obișnuită a poliției din Arad. Agenții au fost solicitați să protejeze o familie de lebede de la marginea orașului. Păsările sunt o specie protejată de lege, iar autoritățile au fost înștiințate că de câteva zile masculul familiei a dispărut. Cel mai probabil, spun oamenii locului, niște copii care locuiesc în apropiere l-ar fi prins. Autoritățile au răspuns prompt și le-au dat asigurări biologilor că vor organiza patrule speciale pentru a apăra lebedele rămase pe lac.

Lebedele și-au făcut cuib lângă lacul de la marginea orașului Arad încă din 2017. De atunci vin în fiecare primăvară. Anul acesta au șase pui. Gheorghe Ursăcheanu merge pe lac aproape în fiecare zi să le ducă grăunțe, să le privească și să le fotografieze. De o lună însă, masculul familiei de lebede a dispărut inexplicabil...

Gheorghe Ursăcheanu, localnic: După ce a dispărut masculul, perechea de la lebadă, am văzut doi copii pe balta cealaltă, către strada Mărului, unde au ei cartierul, cu un băț în mână și care au vrut să lovească pe mama puilor care statea pe o insuliță de nisip.

Bărbat: Aș dori să fie 50, 100 pe baltă, nu una, două. Dar așa avem noi norocul, că avem și oameni răi care le sperie sau le prinde.

Bărbat: Oamenii răi cu prăștii, cu de-astea le-au speriat, le-o prins, le-o agățat și le-o tăiat.

Lebedele sunt o specie protejată de lege, iar cele din Arad se află și într-un parc natural, declarat și el arie protejată. Reprezentanții parcului au cerut deja ajutorul primăriei și al poliției pentru a apăra păsările rămase pe lac.

Fulvius Moga, director Parcul Natural Lunca Mureșului: Ne-au asigurat că vor intensifica patrularea în zonă, pentru a descuraja încercarea de capturare a lor.

Gabriel Herlo, biolog: Aceste lebede sunt monogame, monogame pe viață, nu se știe dacă se vor mai înmulți sau nu...

În cazul în care polițiștii îi vor găsi pe cei care au prins lebăda de pe lacul din Arad, aceștia se vor alege cu dosar penal și sunt pasibili și de amendă.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri