„Bomba cu ceas” de pe țărmul Marii Britanii

Data actualizării: Data publicării:
sat galez

Valul de căldură din vara aceasta din Europa a doborât recorduri şi oamenii de ştiinţă spun că temperaturile vor deveni şi mai intense. Pe măsură ce nivelul apelor creşte în multe locuri, încălzirea globală ameninţă să redea uscatul mării. Ţărmurile Marii Britanii, în curs de fărâmiţare, au fost numite „o bombă cu ceas”. Iar în satul galez Fairbourne autorităţile se gândesc să renunţe la a mai apăra comunitatea împotriva crizei climatice. Au de gând să demonteze satul complet, lăsând locuitori ca Mike Thrussel fără adăpost şi fără o compensaţie financiară. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta de la ora 18:30.

Mike Thrussell are marea chiar în pragul uşii. E un pasionat pescar amator, care trăieşte de mai mult de 40 de ani pe coasta Ţării Galilor. În clipa asta, Marea Irlandeză e frumoasă şi strălucitoare. Dar localnicii i-au văzut nu de puţine ori valurile umflate de furtună.

Casa lui Mike se află chiar dincolo de dig. A rezistat ferm vânturilor şi mareelor - deocamdată.

„E greu să te gândeşti că, acum când nivelul mărilor creşte, toate acestea ar putea dispărea. Se spune că peste numai 50 de ani. E greu de crezut”, spune Mike Thrussell.

Un sat întreg, condamnat la pieire

Fairbourne e un sat litoral, cu aproximativ 1 000 de locuitori. Şi, spun experţii, schimbările climatice îl condamnă la pieire. Câteva milioane de lire au fost cheltuite pe construirea de diguri care să protejeze casele de apa mării.

În prezent, însă, autorităţile galeze cedează lupta şi îi îndeamnă pe săteni să-şi găsească alte locuinţe.

„Măsurăm nivelurile mării în zonă şi de-a lungul întregii coaste de nord a Ţării Galilor. Şi găsim dovezi că nivelul mării creşte. ESTE o realitate” - spune Sian Williams, șef de operaţiuni la Natural Resources Wales. „Aşadar, înainte să se întâmple vreo catastrofă, înainte să survină un eveniment major, trebuie neapărat să ne asigurăm că oamenii sunt conştienţi de aceste riscuri, că stăm de vorbă cu ei şi-i implicăm în găsirea şi aplicarea soluţiilor”, explică Sian Williams.

Dar ce soluţii ar putea exista? Mike şi partenera lui îşi văd în pericol vieţile şi casele - şi mulţi bani. Pentru ei, ca pensionari, nu e simplu să-şi cumpere o casă nouă, în altă parte. Ei simt că statul i-a lăsat să se descurce singuri.

„Fapt este că nu au răspunsuri pentru noi. Nu ne pot spune UNDE ne vor muta. Nu ne pot spune CÂND ne vor muta. Nu există niciun fel de sprijin financiar sau compensaţie. Şi cel mai rău lucru este că, dacă insistă să ne mutăm toţi, ei se aşteaptă ca Mike şi eu să plătim pentru demolarea casei”, spune Angela Thomas.

Preşedintele Consiliului Local, Stuart Eves, care are un camping în Fairbourne, spune că toate acestea sunt date menite să sperie lumea. Ca mulţi membri ai comunităţii, nu are încredere în ele.

Pentru ce atâta panică?

„Pentru ce atâta panică? Mai sunt şi alte sate, în afară de noi, în aceeaşi situaţie proastă, DAR noi suntem cei pe care se face experimentul. Aşa că suntem primii care văd cum reacţionează oamenii”, spune Stuart Eves, preşedinte al consiliului local din Fairbourne.

E adevărat că Fairbourne nu va fi singurul sat care se va confrunta în anii viitori cu un pericol iminent. Numai în Ţara Galilor, peste 30 de comunităţi se confruntă cu eroziunea solului şi cu inundaţiile provocate de nivelul crescut al mării.

Şi infrastructura e în pericol: şinele de tren, reţeaua electrică, drumurile şi nu numai. Această problemă e o masivă bombă financiară cu ceas pe coastele Marii Britanii, spun experţii în probleme climatice.

„Nu se poate să se lase problema în seama autorităţilor locale, pentru că am avut 10 ani de austeritate. Autorităţile locale au deja mari dificultăţi în asigurarea serviciilor. Bugetele le-au fost reduse. E o problemă enormă, care afectează întreaga ţară, şi nu poate fi lăsată în seama autorităţilor locale, care se chinuie deja să dea soluţii. Trebuie să existe soluţii la un nivel mai înalt”, este de părere Catrin Wager, din Consiliul din Gwynedd.

Locuitorii din Fairbourne se plâng că toţi pasează răspunderea de la unul la altul.

Mike şi Angela spun că perspectiva unei evacuări forţate le atârnă mereu deasupra capului. Ei speră să rămână în casa pe care o au acum cât mai mult cu putinţă.

Între timp, istoricul tren cu aburi continuă să plimbe turişti prin sat. Şinele trec chiar prin spatele digului - care, pe viitor, nu va mai fi consolidat sau extins. Lucru care pecetluieşte, efectiv, soarta satului Fairbourne.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Putin nu a greșit atât de mult. Ne urăsc cu adevărat". Rușii fugiți de frica războiului se întorc și ajută...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
De ce nu se afișează Lidia Buble cu iubitul ei, un afacerist de 62 de ani: „Când o să fie să mă mărit, o să...
Film Now
"A fost un dezastru. Lui Dwayne nu-i păsa deloc". The Rock ar fi întârziat deseori și 7-8 ore la filmările de...
Adevarul
Angajator criticat, după ce un tânăr a refuzat să acorde 90 de minute unui test de selecție pentru că „părea...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
O mamă nu și-a crezut copilul care îi spunea că are monștri în dormitor. Problema era mult mai gravă: „S-a...
Digi World
Ce se poate întâmpla dacă mânânci prea multe ouă. Avantajele și dezavantajele consumului de ouă
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Porecla adorabilă pe care a primit-o Ryan Gosling de la fiicele lui: „Mă dau gata de fiecare dată!”