Cercetătorii români au aflat cât de mare a fost megalacul Paratethys, care a acoperit România. Descoperirea lor, în Cartea Recordurilor

Data publicării:
harta megalacul Paratethys
Cercetătorii români au aflat cât de mare a fost megalacul Paratethys, care a acoperit România. FOTO: geoecomar.ro

Descoperirile unei echipe de cercetători români cu privire la cel mai mare lac care a existat vreodată au câștigat un loc în Cartea Recordurilor. Echipa formată din cercetători ai institutului GeoEcoMar și ai Universității din București a descoperit proporțiile imense ale celui mai mare lac din istoria planetei Pământ: Paratethys.  

Guinness World Records a publicat online un articol dedicat „Celui mai mare lac care a existat vreodată”. De asemenea, recordul a fost publicat în edițiile tipărite, în peste 40 de limbi.

Cercetarea a vizat modul în care arăta continentul european acum aproximativ 11 milioane de ani, în epoca geologică denumită Miocenul superior. Cea mai impresionantă trăsătură a continentului a fost, probabil, Paratethys – un corp de apă care se întindea de la est de munții Alpii până în regiunile care astăzi aparțin Kazahstanului, se arată într-un comunicat transmis de GeoEcoMar.

Dan Palcu și colegii săi au determinat proporțiile mega-lacului într-un studiu publicat în iunie 2021.

În studiu se arată că, la apogeul său, Paratethys se întindea pe o suprafață de aproximativ 2,8 milioane de kilometri pătrați și conținea peste 1,8 milioane de kilometri cubi de apă dulce combinată cu apă sărată în diferite proporții. Asta înseamnă de peste zece ori mai mare decât volumul combinat al tuturor lacurilor de apă dulce și sărată actuale.

“Pentru mult timp, s-a crezut că aici a fost o mare preistorică, Marea Sarmatică. Acum avem dovezi clare că pentru aproximativ cinci milioane de ani, această mare a devenit un lac – izolat de ocean și plin de animale nemaiîntâlnite în alte locuri de pe glob. Lacul a acoperit mare parte din teritoriul României, în afară de zonele de muntoase, și a lăsat în urmă mărturii spectaculoase, precum nisipurile cu trovanți din Subcarpații Buzăului și Oltenia de sub munte, calcarele din zona Istrița care acum 10 milioane de ani erau plaje tropicale, și falezele roșiatice din Dobrogea de Sud, unde ciclurile de umplere si desecare ale lacului se reflectă în alternanțele albicios-roșiatice ale rocilor”, a spus Dan Palcu, citat în comunicat.

Mega-lacul Paratethys a fost caracterizat de o faună locală unică. În timpul celei mai severe crize hidrologice, mega-lacul a pierdut mai mult de două treimi din suprafață și o treime din volum, nivelul apei scăzând cu până la 250 de metri. Acest lucru a avut un impact devastator pentru faună și multe specii au dispărut, inclusiv Cetotherium riabinini – cea mai mică balenă găsită.

În cercetarea lor, oamenii de știință români au folosit o tehnică numită magnetostratigrafie – folosind înregistrarea inversărilor de polaritate ale câmpului magnetic terestru din roci ca instrument de datare. Pentru a determina dimensiunea și volumul megalacului Paratethys, cercetătorii au recurs la reconstrucții paleogeografice digitale.

„Investigațiile noastre depășesc simpla curiozitate. Ele dezvăluie un ecosistem care a răspuns dramatic la fluctuații climatice. Explorând cataclismele pe care le-a îndurat acest mega-lac antic, ca urmare a schimbărilor climatice, obținem informații neprețuite. Cu ajutorul lor, se pot elucida potențiale crize ecologice declanșate de schimbările climatice pe care planeta noastră le suferă în prezent. Totodată, cercetările noastre aduc clarificări despre stabilitatea bazinelor cu ape toxice, precum Marea Neagră”, a spus Dan Palcu.

El explică faptul că Marea Neagră modernă explică multe caracteristici de mediu ale anticului Paratethys. În mare parte lipsit de oxigenul care susține viața, adâncul Mării Negre adăpostește ape bogate în hidrogen sulfurat – un gaz toxic, dăunător atât pentru oameni, cât și pentru majoritatea speciilor de animale. Mai mult, sedimentele Mării Negre conțin metan „înghețat”, un gaz cu efect de seră, excepțional de puternic, care ar putea fi eliberat în atmosferă ca răspuns la încălzirea globală, declanșând, astfel, catastrofe de mediu.

În prezent, echipa lui Dan Palcu cercetează reziliența acestor regiuni fragile din punct de vedere ecologic la schimbările climatice și la modificările induse de om, printr-un proiect finanțat de PNRR.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri