CONSECINȚE. Poluarea duce vremea la extrem

Data publicării:
ploaie bucuresti

18 oameni au ajuns la spital în urma furtunii puternice care s-a abătut asupra Capitalei. Urgia a pus la pământ și 140 de arbori. Nu este pentru prima dată când vântul puternic doboară copaci în București. Specialiștii spun că există soluții pentru a diminua pagubele.

„Bucureștiul e un exemplu nefericit în ceea ce privește schimbările climatice. Arborii pot reduce cu 30 la sută viteza vântului. De treaba asta nu se ține cont. Dacă am avea două milioane de arbori în plus în București, mai puțin de jumătate din arborii căzuți s-ar fi găsit în această statistică”, explică Nicolae Rădulescu-Dobrogea, președintele Eco-Civica.

„Ne asteptam să fie tot mai des fenomene meteorologice extreme: furtuni, apariția tornadelor, seceta prelungită, temperaturi extreme. La fel de important, dacă nu chiar mai important, e faptul că putem încă să limităm aceste schimbări climatice”, spune Ionuț Cepraga, coordonator de campanii al Greenpeace.

Cum e afectată sănătatea locuitorilor

Schimbările bruște de temperatură de la o zi la alta influentează si sănătatea oamenilor. Cel mai mult au de suferit copiii, spun medicii.

„E afectat în primul rând sistemul respirator. Aceste schimbări rapide de temperatură nu îi dau răgaz organismului să se adapteze la temperatura mediului. Cei mai expuși sunt copiii. Nu mai puțin importantă e afectarea aparatului locomotor, articulații, oase, mai ales la oamenii peste 45 - 50 de ani”, detaliază Sorin Cadar, medic primar.

În București, Serviciul unic de Urgență a fost apelat, în timpul furtunii, în mai puțin de trei sferturi de oră, de 750 de oameni care au avut nevoie de ajutor, spun reprezentanții Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri