Grădina de la Polul Nord. Într-un loc cu mai mulţi urşi polari decât oameni, un cercetător cultivă legume

polul nord peisaj

V-aţi putea imagina că în aceste condiţii climatice se pot creşte legume ? E frig, vântul bate tare şi e întuneric luni în şir. Suntem departe, în nord, în Norvegia, în Spitsbergen, pe insula Svalbard. E un loc îndepărtat, acoperit de gheaţă. Condiţiile extreme îl fac un paradis pentru cercetători şi pentru aventurieri ca Benjamin Vidmar. El a părăsit însoritul stat american Florida cu mulţi ani în urmă şi şi-a găsit un nou cămin în regiunea arctică. Însă a adus cu el climatul tropical şi câteva idei revoluţionare. Misiunea lui: să cultive, cutezător, unde nimeni n-a mai cultivat vreodată. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta la ora 18:30.

În Spitsbergen, una dintre cele mai nordice aşezări omeneşti de pe glob, Benjamin Vidmar încearcă inimaginabilul. Obţine hrană, în ciuda frigului şi întunericului, în cele mai potrivnice condiţii, cu succes. Grădinăritul, aici, este ceva unic. Pe toată insula, numai aici se cresc legume proaspete. Acest experiment ar putea reprezenta viitorul aprovizionării cu hrană.

În sfârşit, în fiecare zi e puţină lumină. Iarna, aici e întuneric luni în şir. Sunt minus 25 de grade Celsius, şi solul este îngheţat în tot timpul anului. Pe Spitsbergen sunt mai mulţi urşi polari decât oameni.

Însă unul dintre aceşti oameni - Benjamin Vidmar - cultivă aici verdeţuri şi legume. E o idee revoluţionară.

 

În mijlocul pustietăţii îngheţate, aici e un climat aproape tropical. Vidmar a cultivat creson, busuioc şi alte plante. El învaţă, prin încercări succesive, să cultive plante în aceste condiţii extreme. Nu există o experienţă din care să se inspire. Vidmar e cel căruia i-a venit ideea, pentru că era disperat după vegetale proaspete.

Speră ca într-o bună zi să poată cultiva roşii. Ar fi cea mai nordică cultură de roşii de pe planetă.

Aici, la ora trei după-amiaza e beznă. Însă de-acum Benjamin s-a obişnuit.

Benjamin Vidmar este originar din Florida. Însă, acum 10 ani, acest bucătar pe vas a ajuns pe ţărmul îngheţatei insule norvegiene.

Benjamin Vidmar: "De fapt, îmi place noaptea polară. Mai grea e ziua polară. Perioada în care e întuneric e foarte relaxată. Nu trebuie să faci prea multe. Dar când revine lumina, suntem foarte ocupaţi şi alergăm de colo-colo tot timpul. Şi provocarea e să reuşeşti să te linişteşti. Abia când se lasă iar întunericul polar ne relaxăm cu adevărat."

Fie că e lumină, fie că-i întuneric, afacerea lui Vidmar înfloreşte. Abia face faţă cererii, şi capacităţile sunt limitate. Spitsbergen se află la aproape o mie de kilometri nord de următoarea aşezare populată. Aici, practic totul trebuie adus cu avionul. Inclusiv fructele şi legumele. Însă acest lucru e costisitor şi dăunător pentru mediu.

Aşa că Vidmar încearcă să arate că există şi alte opţiuni.

Anders Horn, bucătar-şef: "Am vorbit şi cu alţi maeştri bucătari şi i-am vizitat permacultura. Ne-am dus la el şi ne-am uitat. E uimitor să ai verdeţuri proaspete aici, pe Svalbard."

Acesta nu e un OZN. E sera grădinarului. În bezna nopţii polare, aici sunt minus 20 de grade Celsius. Însă când primăvara va readuce lumina, locul va deveni de un verde luxuriant.

Benjamin Vidmar: "Avem unele zile bune aici. În ziua polară, soarele e pe cer, teoretic, 24 de ore. Aşa că doar îşi mută poziţia pe cer, şi temperatura de aici poate ajunge la 25-30 de grade. Mi-ar plăcea foarte mult să cultiv nişte rădăcinoase. Morcovi, cartofi... ar fi grozav."

Sera şi constructorii ei se bucură de o oarecare faimă

Aproape în fiecare zi, Benjamin Vidmar are mulţi vizitatori curioşi. 

"N-am început acest proiect ca să salvez lumea. Am spus doar că vreau să am cele mai proaspete alimente cu putinţă.", spune el.

Şi niciun vizitator nu pleacă fără să guste ceva. Nimic nu e mai gustos decât o friptură de ren cu garnitură de piure de cartofi şi legume. Deşi, de data asta, doar busuiocul provine din grădina lui Vidmar.

Americanul îşi îndrăgeşte foarte mult căminul adoptiv

Benjamin Vidmar: "Sunt aici cu familia mea, şi ne place foarte mult acest loc. Aproape mereu ne dorim să plecăm, dar cum ne îndepărtăm puţin, ni se face dor de el. Aşa că ne întoarcem în mare grabă."

Studenta germană Anna Kexel îl ajută la plantarea în grădină. Ea e mai critică în ceea ce priveşte aşezarea din nordul îndepărtat.

"Eu, una, nu văd Spitsbergen ca pe un loc în care ar trebui să trăiască oameni, fiindcă are o climă extremă şi viaţa, aici, nu e deloc sustenabilă. Dar nu va veni niciodată o vreme în care aici nu vor locui oameni, aşa că e o idee foarte bună să încerci să-ţi cultivi propriile plante.", spune ea.

Însă şeful ei spune că aici e vorba de mai mult decât a avea legume proaspete pe Spitsbergen.

Benjamin Vidmar: "Tehnicile pe care le-am dezvoltat aici pot fi folosite pentru a se cultiva hrană într-un oraş sau pe alte insule. Există multe aplicaţii, în alte locuri. Dacă putem face asta aici înseamnă că se poate face oriunde. Acesta e însă locul în care provocarea e la extrem."

Benjamin Vidmar crede că dacă ideile sale pot prinde rădăcini pe Spitsbergen, pot creşte, practic, pretutindeni.

Partenerii noștri
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
prv_level, civicCookieControl, m2digi24ro, stickyCookie
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cX_S, cX_P, gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos nu doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CrazyEgg crazyegg.com Vezi politica de confidenţialitate
ce2ab, ce_login, ceac, sid, _ceir, is_returning, _CEFT, ceg.s, ceg.u, __ar_v4, __distillery, __zlcmid, __zprivacy, _ga, _gat, ki_r, ki_s, ki_t, ki_u, km_ai, km_lv, km_ni, km_uq, km_vs, kvcd, optimizelyBuckets, optimizelyEndUserId, optimizelyPendingLogEvents, optimizelySegments
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cx_profile_timeout, cx_profile_data
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi aici politica de confidenţialitate