Ministerul Mediului pregătește modificarea legislației: urșii agresivi ar putea fi împușcați în 24 de ore

Data actualizării: Data publicării:
urs brun in padure
Statul dă bani pentru a ține urșii la distanță. Foto: Guliver/GettyImages

Ministrul mediului Taczos Barna spune că deja în România nu se mai poate vorbi exclusiv despre o intervenție umană asupra habitatului urșilor pentru a explica incursiunile tot mai dese ale acestora în zonele locuite, ci despre o înmulțire excesivă a populației de urși. Tocmai de aceea, ministerul pe care îl conduce pregătește o modificare a legislației, astfel încât animalele agresive să poată fi împușcate în maximum 24 de ore. Ordonanța ar urma să fie aprobată în guvern în luna iulie.

Întrebat de ce s-a ajuns la incursiuni tot mai dese ale urșilor în zone locuite și ce le lipsește acestor animale, ministrul a spus că nu crede că le lipsește nimic. „Sunt zone unde habitatul e neatins, unde oamenii nu au căutat soluții locale, nu au trecut la braconaj, otrăvire, nu au pus capcane sau laț și exact în zonele unde pădurea e neatinsă, chiar acolo se înmulțesc aceste atacuri. Cred că nimeni nu poate să demonstreze că într-un județ unde au fost o mie și ceva de cazuri de atacuri în 5 ani a crescut de 10 ori suprafața tăiată sau masa lemnoasă exploatată din păduri. Acest argument nu mai stă în picioare și vedem zi de zi că populația de urși crește natural, în cazul în care nu există intervenție umană. Vorbim despre o specie aflată în vârful lanțului trofic și care se simte foarte bine în pădurile României și vrând-nevrând, crește ca populație  an de an”, a declarat la Digi24 ministrul mediului. El a adăugat că „fără dar și poate” ne confruntăm cu o creștere a populației de urși. 

Prezența urșilor: În 2021, de zece ori mai multe apeluri la 112 decât în 2016

Zeci de apariții ale urşilor au fost semnalate în acest an în zone locuite de oameni. Urșii coboară în localități după hrană. Sate din județul Argeș se confruntă, de pildă, zilele acestea, cu un număr semnificativ de „vizite” ale urşilor, iar oamenii se plâng că autoritățile nu fac nimic ca să le protejeze gospodăriile. Ei spun că muncesc jumătate de an să crească porci pentru iarnă, însă vara animalele cad pradă urșilor.

În fața acestei situații, ministrul mediului, Tanczos Barna, spune că pregătește o modificare a legislației pentru ca autoritățile să poată interveni imediat atunci când un urs atacă în mod repetat. Ministrul Mediului a declarat joi la Digi24 că o ordonanță în acest sens ar urma să fie aprobată în guvern în luna iulie.

„Cu siguranță nu este vorba despre o senzație. Trebuie să acceptăm realitatea și cea mai mare greșeală ar fi să negăm evidențele care arată că în ultimii cinci ani, numărul apelurilor la 112 din cauza urșilor a crescut de 10 ori. Față de 2016, anul 2021 va fi probabil anul care va marca această creștere de zece ori. Nu vorbim despre o senzație, ci despre mii de anuimale ucise în 5 ani. Am făcut statistica pentru ultimii 5 ani, pentru că e perioada în care intervenția umană a fost redusă la minim și în care fenomenul a luat amploare”, a declarat Tanczos Barna la Digi24.

Ce va presupune intervenția imediată în cazul urșilor

„Am avut foarte multă dezinformare în ultima perioadă în legătură cu evidențele care erau în statisticile ministerului. Ce trebuie să facem în acest moment este modificarea legislației, astfel încât, în situația de forță majoră să se intervină în interesul omului, al protejării vieții umane”, a explicat Tanczos Barna. 

Astfel, va fi vorba despre aplicarea a două proceduri: una imediată și una de prevenție, însă ministrul a subliniat că în niciun caz nu va fi vorba despre vânătoare, ci doar de „extragere” a animalului, în anumite situații.

În ceea ce privește procedura imediată, în maximum 24 de ore de la sesizarea unei astfel de probleme cu urșii, în câteva ore la locul respectiv se va deplasa o echipă formată de jandarmi și vânători care va interveni gradual, în funcție de situație: dacă e prima vizită a unui urs în localitate, se începe cu o alungare a animalului. Dacă se constată că se repetă vizitele, trebuie să se treacă la tranchilizare și relocare, iar dacă animalul devine periculos, atacă, e agresiv, atunci soluția va fi de „extragere” prin împușcare. 

Tanczos a explicat că intervenția umană permisă azi de lege este de doar de prevenție, și nu prevede intervenția imediată.

„Ce s-a numit derogare, până acum, în interesul vieții umane și al bunurilor, înseamnă o procedură prin care, în cazul unei situații de forță majoră, se ajunge la intervenție abia după câteva luni. E o procedură de demonstrare a pagubelor, prin care foarte multe instituții trebuie să semneze, să ștampileze, să dea aprobări”, a spus ministrul.

Alte soluții pentru a ține urșii departe de zonele locuite

El a arătat că cele două proceduri, de intervenție imediată și de prevenție, trebuie să existe în paralel. „Trebuie să avem o intervenție imediată, gen ISU, pompieri, pentru înlăturarea pericolului, și o intervenție de prevenție, prevăzută de lege, care poate fi de lungă durată. Cele două trebuie să meargă în paralel. Nu sunt suficiente aceste măsuri, pentru că măsurile prin care populația de urs trebuie ținută în pădure trebuie să vină în complementaritate, inclusiv din agricultură, să vină acele fâșii de culturi agricole tampon, de zone de liniște în pădure, măsuri de protejare a habitatului”, a detaliat ministrul. 

În prezent, proiectul de ordonanță pentru modificarea legislației este în dezbatere la direcțiile de specialitate din minister și cel mai probabil săptămâna viitoare o să ajungă la o formă finală, iar în ședința de guvern ar urma să intre în iulie. 

„Nu vorbim în niciun caz în acest moment de vânătoare, vorbim de intervenție preventivă, de eliminare a pericolului imediat”, a precizat ministrul.

El a mai spus că între timp așteaptă și rezultatul unei licitații care ar trebui să ducă la estimarea populației de urși.

De asemenea, este avut în vedere și un proiect cu fonduri europene prin care se vor crea zone de liniște și noi spații unde pot fi duse animalele după relocare sau pot fi finanțate inclusiv garduri electrice și alte măsuri complementare.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
7 locuri de poveste din România pe care să le vizitezi vara. Unde să mergi în vacanță cu familia
Digi FM
De la huiduieli, la aplauze. Ce spune un psiholog despre cele două concerte ale trupei Coldplay de la...
Pro FM
Loredana Groza, reacție după ce Vlad Babașa a fost huiduit la concertul Coldplay: „Sunt mai actuale ca...
Film Now
Jude Law a refuzat rolul Superman. De ce nu a crezut că este o mișcare potrivită pentru el
Adevarul
Șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, arestat pentru ștergerea datelor infractorilor urmăriți...
Newsweek
Cât au contribuit pensionarii a căror pensie nu crește la recalculare? Când s-au pensionat? Exemple
Digi FM
Anunțul făcut de Nicușor Dan la Digi FM. De ce a renunțat la stimulentele de căsătorie în București
Digi World
Cel mai bun moment al zilei pentru a face sport pentru a scădea nivelul zahărului din sânge. E valabil mai...
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Cybill Shepherd, la 74 de ani. Celebra actriță din „Maddie și David”, într-o apariție rară pe străzile din...
UTV
(VIDEO) Reactia lui Babasha dupa ce a fost huiduit la concertul celor de la Coldplay: “Am avut inainte o...