Ministrul Mediului vrea ca pădurile să fie supravegheate din satelit. De ce soluţia este bună, dar nu rezolvă problema defrişărilor

Data actualizării: Data publicării:
Deforestation aerial drone shot
FOTO: Getty Images

Tăierea ilegală a pădurilor trebuie să înceteze, anunță ministrul Mediului. Costel Alexe susține că are și un plan de măsuri pentru realizarea acestui obiectiv. El a declarat că vrea ca pădurile din România să fie supravegheate cu ajutorul imaginilor furnizate de sateliți.

Astfel, ar putea fi identificate porțiunile din care dispar copaci și inspectorii Gărzii Forestiere ar putea interveni mai repede, consideră ministrul.

Costel Alexe: "Rolul unui ministru, chiar şi al Mediului, nu este să dea o lege care să interzică exploatarea pădurii. Să protejăm noi pădurea care, în mod normal, nu ar trebui exploatată.

În momentul de faţă singura mea grijă ca ministru este ca toate aceste păduri din jurul oraşelor, care în mod normal ar trebui să aibă rol de protecţie, să nu fie exploatate şi tot ceea ce se taie ilegal să nu se mai întâmple".

Citiţi şi:

Ministrul Mediului anunță că nu vor mai fi făcute defrișări în Pădurea Băneasa: Va fi clasificată pădure-parc

Radu Melu, manager în cadrul WWF România, a declarat la Digi24 că ideea, care nu e nici greşită, nici nouă, are la bază gândirea că lemnul şi tăierile ilegale se fac fără drept.

"O astfel de monitorizare nu poate să identifice decât tăieri fără drept. Aacolo unde legea permite recoltarea lemnului, dar nu se cunoaşte detaliat volumul care se extrage, asta nu poate fi identificat prin imagini din satelit. Acum, în România, marea problemă a tăierilor ilegale provine din zonele unde există dreptul de recoltare. Ceea ce nu se ştie e volumul real care se recoltează. Vorbim de modul în care se înţelege să se facă evaluarea volumului de lemn la arborii vii", a spus Radu Melu.

El a explicat că soluţia reală pentru eliminarea sau reducerea tăierilor ilegale e controlul lemnului la plasarea pe piaţă înainte de plecarea cu lemne, din pădure, a camionului. Aici trebuie un control detaliat: "Dacă avem o evaluare corectă a volumului de lemn care pleacă din pădure se poate stabili cât s-a recoltat".

O altă problemă în opinia lui este estimarea a volumului de lemne care pleacă de pe suprafeţele de drept: cu o eroare de 20% - "nu e morală, nici normală, deci trebuie înlăturată această eroare", a spus managerul din cadrul WWF.

 

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri