Misterul crimei din ocean. Pe plajele Africii de Sud apar de cinci ani de zile rechini albi cu ficatul mâncat și cu inimile smulse

Data actualizării: Data publicării:
rechin ucis gasit pe plaja
Pe plajele Africii de Sud apar de cinci ani de zile rechini albi cu ficatul mâncat și cu inimile smulse. FOTO: Live Scidence - Marine Dynamics/ Dyer Island Conservation Trust

Cel puțin opt rechini mari albi au fost găsiți sfâșiați, cu ficatul mâncat și cu inimile smulse, în zona de coastă Gansbaai, Africa de Sud. Fenomenul, pus în legătură cu dispariția speciei din zonă, a fost legat de prezența de cinci ani de zile a două balene ucigașe, scrie Live Science.

Astfel de manifestări nu sunt neobișnuite pentru orci, care au fost observate ucigând de la pești mici, la rechini, lei de mare și chiar balene albastre, dar este rar ca două balene să aibă un impact atât de puternic asupra habitatului, ca în acest caz, scrie Live Science.

Rechini albi morți au început să apară din 2017. Oamenii de știință au găsit pe plajele din apropiere rechinii cu ficatul smuls și cu inimile lipsă.

Spre deosebire de peștii osoși, rechinii au un ficat foarte mare, gras, care ar putea oferi multă energie și nutriție atacatorilor, scrie Live Science. 

Fenomenul a făcut obiectul unui studiu publicat în această săptămână în African Journal of Marine Science.

Cercetătorii au văzut că numărul rechinilor albi în zonă a scăzut dramatic de când cele două cetacee au apărut acum cinci ani. După observații pe termen lung, cercetătorii au constatat că zeci de rechini au început să evite coasta Gansbaai atunci când orcile sunt în apropiere. Ei au dispărut chiar pentru luni de zile, abandonând regiunea pe care au dominat-o până acum și care datorită lor devenise o atracție turistică.

În șase luni de la descoperirea primul rechin mort, numărul celor observați zilnic în zonă a scăzut de la șase la doar unul. În zonă nu au mai rămas nici rechinii care aveau emițătoare electronice, ei fiind detectați la sute de mile distanță de Gansbaai la câteva zile distanță de atacul unei balene ucigașe.

Orcile au fost ușor de identificat după cicatricile dobândite în luptă, având înotătoarele dorsale îndoite.

„Cu cât orcile frecventează mai mult aceste locuri, cu atât marii rechini albi stau departe”, a spus biologul Alison Towner.

Atingând până la 4,9 metri lungime și având mai multe rânduri de până la 300 de dinți zimțați, rechinii albi se numără printre cei mai puternici prădători. Această migrație în masă a rechinilor a avut efecte asupra ecosistemului local, au spus cercetătorii. Plecarea rechinilor albi a făcut loc venirii rechinilor cu dinți înguști, de culoarea cuprului, altădată vânați de rechinii albi. Această schimbare ar putea afecta întregul lanț trofic, punând presiune asupra întregului ecosistem, spun cercetătorii.

Principala întrebare este ce motivează balenele ucigașe, care, oricât ar fi de feroce, nu omoară de obicei marii rechini albi. Cercetătorii au observat o specie rară de balenă ucigașă cu dinți plati în Africa de Sud, care pare să se specializeze în vânătoarea de rechini, iar biologii cred că cele două orci ar aparține acestei specii.

Ei spun că sunt necesare observații suplimentare ale balenelor și rechinilor din Gansbaai pentru a rezolva pe deplin acest mister al crimei oceanului.

Foto: Marine Dynamics/ Dyer Island Conservation Trust - Hennie Otto

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri