Video Eclipsă parţială de Lună pe 16 iulie, în ziua în care se împlinesc 50 de ani de la lansarea misiunii Apollo 11

Data actualizării: Data publicării:
Full Moon in Old Bethpage
Foto: Gulliver/Getty Images

La exact 50 de ani de la lansarea misiunii Apollo 11, în data de 16 iulie 1969, Luna va oferi marţi spectacolul unei eclipse parţiale care va putea fi admirată din majoritatea regiunilor Terrei, informează Agerpres.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Eclipsa va fi vizibilă în Africa, o mare parte din Europa şi din Asia, din partea estică a Americii de Sud şi partea vestică a Australiei”, a precizat Societatea Astronomică Regală (RAS), cu sediul la Londra, într-un comunicat.

O eclipsă de Lună are loc atunci când Soarele, Pământul şi Luna sunt aliniate, iar satelitul nostru natural se află în umbra Pământului.

Marţi, doar o porţiune din Lună se va afla în umbra Pământului, iar eclipsa va fi doar parţială. „Circa 60% din suprafaţa vizibilă a Lunii va fi acoperită de umbră”, a precizat RAS.

Lipsită de lumina razelor Soarelui, Luna se întunecă şi capătă o nuanţă cărămizie, întrucât atmosfera terestră deviază razele roşii ale luminii solare către interiorul său de umbră.

Eclipsa parțială de lună din 16 iulie, vizibilă și din România

Eclipsa parţială va începe la ora 20:01 GMT şi va atinge faza maximă la ora 21:30 GMT.

Spectacolul astronomic se va încheia la ora 22:59 GMT.

Eclipsa va putea fi observată cu ochiul liber, fără să existe vreun pericol pentru vedere, aşa cum se întâmplă în cazul eclipselor de Soare. Cei care au la dispoziţie instrumente precum binoclul, luneta sau telescopul pot admira mai bine fenomenul, cu condiţia unui cer senin.

Momentul va putea fi imortalizat cu ajutorul unui aparat de fotografiat, dacă este folosit şi un trepied, recomandă astronomii.

Eclipsa va fi vizibilă şi din România.

Citiți și:  50 de ani de la lansarea misiunii Apollo 11. Adrian Șonka: „În prezent, oamenii doar se rotesc în jurul Pământului, parcă sunt niște hamsteri”

Dovezi de netăgăduit că omul a pășit pe Lună

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri