O imagine mai puternică decât orice avertisment. Institutul Polar: "Va deveni vizibil și pentru restul planetei"

Data publicării:
svalbard
FOTO: Facebook Institutul Polar Norvegian

Schimbările ireversibile ale climei se vor produce mai rapid decât am fi crezut. Avertismentul vine de la directorul Institutului Polar din Norvegia, potrivit căruia topirea accelerată a calotei glaciare și a ghețarilor montani constituie doar începutul unei schimbări fundamentale a climei.

Iar odată cu ea se va schimba orice aspect al vieții noastre. Nu doar la Cercul Polar, ci pe toată planeta, dacă nu luăm rapid măsuri de combatere a încălzirii globale. Poate că nu vom reuși să oprim schimbarea, dar putem măcar să încercăm să-i frânăm înaintarea.

Insulele Svalbard din Oceanul Arctic sunt avangarda nedorită a schimbărilor climatice. Altădată, un peisaj doninat de gheață, chiar și în toiul verii, arhipelagul aflat la 650 kilometri sud de Polul Nord oferă acum o cu totul altă imagine.

Kim Holmen, directorul Institutului Polar Norvegian: „Temperatura din insulele Svalbard a crescut, temperatura din aer a crescut cu aproape 10 grade Celsius în ultimii 30 de ani, oceanul este mai cald. Nu mai există calotă glaciară în fiorduri, aici, pe coasta vestică. Schimbările de aici, din Svalbard, sunt profunde, ample și rapide. Vor continua, din nefericire, și vor schimba ecosistemele, vor schimba tot ceea ce știm despre zona arctică. Vom avea o cu totul altă regiune arctică, un Svalbard complet diferit”.

Potrivit experților, la sfârșitul secolului, temperatura medie anuală va fi cu 7 până la 10 grade Celsius mai ridicată decât acum. Un dezastru pentru fauna și flora arctică. Însă acesta este doar începutul, în condițiile în care, acum, calota glaciară este deja cu 40 la sută mai mică decât în anii 70.

Kim Holmen, directorul Institutului Polar Norvegian: „Schimbările climatice provocate de om sunt evidente aici, în zona Arctică. Este foarte important să conștientizăm acest lucru, să ne asumăm responsabilitatea pentru ceea ce-i facem planetei. Vedem acest lucru aici, va deveni vizibil și pentru restul planetei, de altfel este deja vizibil în mai multe locuri de pe glob”.

Într-adevăr. Dacă ne referim doar la topirea ghețarilor, ea este atât de avansată la mii de kilometri sud de Cercul Polar, încât săptămâna trecută elvețienii și-au luat adio de la unul dintre ghețarii din Alpi, printr-o ceremonie funerară. Pizol se află în estul Elveței, la o altitudine de 2.600 de metri, și se topește atât de repede, încât experții cred că într-un deceniu, va deveni istorie. Este doar unul dintre cei 1.500 de ghețari din Țara Cantoanelor, și niciunul nu este ferit de pericolul creșterii temperaturilor globale.

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pe câți bani cântă la nunți Irina Loghin, în 2024! Suma nu este deloc mică, de ce cere atât
Digi FM
A murit soția lui Iosif Rotariu! Care au fost ultimele cuvinte pe care aceasta i le-a adresat fostului...
Pro FM
Autopsia secretă a lui Elvis Presley. Care ar fi adevărata cauză a morții legendarului cântăreț
Film Now
Blonda despre care Kevin Costner spune că e o "frumusețe incontestabilă" și "o mare actriță". Cum i-a întors...
Adevarul
Cele mai bune conserve pentru micul dejun. Deși stigmatizate, sunt adesea mai nutritive decât multe alimente...
Newsweek
Câți ani trebuie să muncești pentru 6.000 lei pensie la recalculare. Cât e indicele de corecție?
Digi FM
Andreea Bălan, adevărul despre cearta cu Andreea Antonescu. Cele două artiste au rupt din nou prietenia: „Mi...
Digi World
Cât de nocive sunt pentru sănătate uscătoarele de rufe pe care le avem acasă. Avertismentul lansat de oamenii...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Fiica cea mică a lui Brad Pitt pare să taie total legăturile cu tatăl ei. Gestul public al adolescentei de 15...
UTV
Livia Eftimie a postat primul mesaj dupa divortul de Catalin Bordea. „Cateodata iti vine sa mori. Doar pentru...