Parlamentul European a adoptat Legea restaurării naturii, în ciuda protestelor fermierilor și a votului negativ dat de PPE

Data actualizării: Data publicării:
Brussels, Belgium. 25th Jan, 2024. Members of European Parliament stand for a moment of silence during a plenary session ahead of Holocaust Remembrance Day at the European Parliament in Brussels, Belgium on January 25, 2023. Credit: ALEXANDROS MICHAILIDIS
Parlamentul European a votat marți Legea pentru restaurarea naturii cu 329 de voturi pentru. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Parlamentul European a aprobat marți legea emblematică a UE pentru restaurarea naturii, salvând cel puțin o parte din planurile sale de a proteja mediul, chiar dacă a existat o opoziție puternică împotriva acestui regulament european, atât politic, cât și din partea fermierilor care protestează de săptămâni bune, transmite Reuters.

Votul a avut loc după săptămâni de proteste ale fermierilor din toată Europa, inclusiv o demonstrație violentă luni în fața sediului Uniunii Europene de la Bruxelles. Printre plângerile protestatarilor se numără politicile ecologice ale UE despre care ei spun că impun o birocrație excesivă fermierilor.

Parlamentarii UE au adoptat legea cu 329 de voturi pentru, 275 împotrivă și 24 abțineri.

Legea a fost adoptată, în ciuda faptului că Partidul Popular European - cel mai mare grup de parlamentari din Parlamentul UE - a decis în ultimul moment să se opună la vot, spunând că ar supune fermierii la mai multă birocrație.

Restaurarea naturii este pe cale să fie una dintre cele mai importante acte legislative de mediu ale UE, solicitând țărilor să introducă măsuri de salvare a naturii pe o cincime din pământ și mare până în 2030.

Regulamentul UE își propune să inverseze declinul habitatelor naturale ale Europei - dintre care 81% sunt clasificate ca având o sănătate precară - și include obiective specifice, de exemplu, refacerea turbăriilor, astfel încât acestea să poată absorbi emisiile de CO2 și să contribuie la reducerea schimbărilor climatice.

Legea necesită acum aprobarea finală din partea țărilor UE înainte de a intra în vigoare, dar această aprobare este de obicei o simplă formalitate, iar după votul de marți regulamentul pare să aibă șanse să evite soarta altor politici ecologice pe care UE le-a abandonat pentru a-i liniști pe fermierii care protestează.

La începutul acestei luni, Comisia Europeană a retras o propunere de lege pentru reducerea pesticidelor și a amânat obligația fermierilor de rezerva mai mult pământ pentru natură.

Până acum, aceste mișcări nu au reușit să potolească protestele fermierilor. Unii organizatori ai protestelor spun că politicile ecologice nu reprezintă problemă și, în schimb, doresc ca UE să ia măsuri pentru a reduce importurile de alimente ieftine.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri