Poluare masivă în București. Garda de Mediu vrea să amendeze Primăria Capitalei cu 100.000 de lei

Data actualizării: Data publicării:
Aer poluat deasupra Bucureștiului.
Poluare în București Foto: Captură video Vlad Străvoiu

Garda de Mediu vrea să amendeze Primăria Capitalei cu 100.000 de lei, după ce municipalitatea a fost acuzată de comisari în numeroase rânduri că nu face un plan de măsuri pentru a combate poluarea din București. Indicele publicat duminică de site-ul AerLive este la 100. Andrei Corlan, comisar șef la Garda Națională de Mediu, a spus la Digi24 că Primăria Capitalei amână planul de ani de zile.

„Avem 3 zile de calm atmosferic, care nu e favorabil pentru dispersia poluanților. Agenția de mediu a trimis de 14 notificări primăriei Capitalei referitor la încărcare concentrației aerului”, a spus el.

„Cauzele principale sunt constituite din trafic. Dacă ne uităm pe monitorizarea de la Agenția de Protecția Mediului, vedem că cel mai poluat aer îl avem în vestul Bucureștiului și în nord, zonele Pipera și Giulești. Știm cum e situația traficului din zona respectivă. Garda de Mediu a stabilit 7 măsuri. PMB trebuia să realizeze un plan de măsuri urgente, cu efect în reducerea emisiilor de pulberi de suspensie generate de traficul rutier, cu precădere de traficul greu, inclusiv prin restricționarea traficului dacă sunt creșteri sau depășiri ale valorilor limită”, a explicat Corlan.

„Singurul lucru pe care l-a făcut Primăria Capitalei a fost să obiecteze la măsurile pe care le-m impus. Probabil că PMB va avea sancțiune 100 de mii de lei din partea Gărzii Naționale de Mediu.

Eu sunt sigur că PMB va primi săptămâna viitoare, probabil mâine, sancțiune pentru nerealizarea măsurilor”, a adăugat el.

Șeful Gărzii de mediu a spus că, pe lângă trafic, o altă sursă de poluare este încălzirea locuințelor.

„E necesar un plan intergat pentru București, nu vorbim de o activitate care trebuie închisă, ci de un fenomen generalizat, trebuie abordată problema de către municiplaitate. Garda de Mediu e deschisă la dialog, trebuie plan de măsuri asumat de PMB”, a adăugat el.

Un nou studiu arată că 43% din decesele induse de cancerul pulmonar se produc din cauza poluării, remediul recomandat fiind asigurarea calităţii aerului pentru a preveni boala. Conform datelor, România este pe locul 8 în UE la capitolul decese provocate de poluare, pierzându-şi viaţa anual aproximativ 30.000 de oameni, potrivit Agenţiei Europene de Mediu.

Pentru prima dată, cetăţenii care locuiesc în zone foarte poluate, unde prin măsurători sunt stabilite încălcări ale standardelor de calitate a aerului, vor putea avea acces la justiţie şi vor putea solicita despăgubiri pentru daunele aduse sănătăţii din cauza lipsei de acţiune a autorităţilor publice, în baza unui acord la nivelul UE.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri