România și alte state își taie pădurile protejate pentru energie. UE încurajează practica

Data publicării:
Padure defrisata
Foto: Inquam Photos / Tudor Costache

România își taie pădurile pentru energie. Un reportaj realizat de New York Times la noi în țară arată cum suprafețe mari de păduri protejate sunt tăiate la ras, apoi buștenii sunt urcați în camioane și duși la o fabrică de peleți din județul Harghita.

Acolo se toacă lemn bun pentru a face peleți, deși se laudă că folosesc doar rumeguș și așchii de lemn. Puși în fața dovezilor, reprezentanții firmei recunosc, dar spun că totul este legal.

Iar situația se repetă în aproape fiecare fabrică de peleți din România, mai scrie publicația americană.

Problema nu este doar la noi. Lemn din păduri protejate ajunge în fabrici de peleți și în Bulgaria, Slovacia și Polonia.

Dar, de ce se taie lemn pentru energie? Răspunsul este simplu - Uniunea Europeană încurajează practica. Lemnul este considerat o sursă de energie regenerabilă și există subvenții pentru trecerea de la cărbune și gaz la lemn și peleți.

Subvențiile au dus la apariția unei piețe atât de mari încât, în prezent, lemnul este cea mai mare sursă regenerabilă, peste energia eoliană și cea solară.

Parlamentul European ar urma să rezolve problema săptămâna viitoare, când va vota eliminarea subvențiilor pentru arderea buștenilor. Doar energia din deșeuri lemnoase ar urma să fie considerată regenerabilă.

Însă, statele din centru și nord militează să nu dispară subvențiile. Spun că e nevoie de surse stabile de energie dacă nu vor mai fi gaze rusești. Practic, ne putem sufoca, dar să ținem lumina aprinsă.

Singura reacție de până acum a autorităților române vine de la Romsilva. Reprezentanții Regiei Naționale spun că lemnul nu a fost tăiat, ci doborât de vânt în urmă cu un an și jumătate.

305606906_642534137165367_2617344834070645690_n
Foto: Romsilva

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri