S-au scumpit pungile din plastic. Guvernul a majorat ecotaxa

Data actualizării: Data publicării:
pungi de plastic
Foto: Shutterstock

Ecotaxa pentru pungi din plastic se majorează de la 10 bani la 15 bani pe bucată, a decis marţi Executivul, care a aprobat la propunerea Ministerului Mediului un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru reducerea consumului de pungi din plastic.

„Această măsură este una esenţială pentru reducerea consumului de pungi de plastic, produse care au un impact devastator asupra mediului, la nivel planetar. Iată că, dacă anul trecut am interzis pungile din plastic subţire cu mâner, acum venim cu măsuri noi pentru a determina comercianţii şi populaţia să aleagă măsuri alternative. Sunt vizate, în primul rând, acele pungi din plastic foarte subţire fără mâner, pe care le găsim disponibile gratuit, de obicei, la raioanele de fructe şi legume, şi pe care, ulterior, le reîntâlnim în natură”, a declarat ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, potrivit Agerpres.

În şedinţa de Guvern de marţi, Executivul a aprobat, la propunerea Ministerului Mediului, un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu şi a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje, una dintre principalele modificări referindu-se la majorarea cuantumului eco-taxei pentru pungile din plastic de la 0,10 lei, cât este în prezent, la 0,15 lei.

Pe lângă creşterea cuantumului ecotaxei, noile prevederi obligă taxarea oricărui tip de pungi din plastic, indiferent de grosimea sau forma lor. Sunt exceptate de la plată alternativele ecologice (biodegradabile şi compostabile), ca de exemplu produse din amidon sau celuloză, care respectă standardul SR EN 13432:2002.

O altă noutate importantă vizează unităţile administrativ-teritoriale care nu au organizat serviciul public de salubrizare. Astfel, s-a propus un sistem de impunere, în acord cu evoluţia indicatorilor de generare a deşeurilor municipale (kg/locuitori/zi) prevăzuţi în Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor pentru anii 2019 şi 2020, care au fost multiplicaţi cu numărul de zile calendaristice din anul de raportare.

„Unităţile administrativ-teritoriale care nu au organizat serviciul public de salubrizare vor plăti contribuţia de 50 lei/tonă pentru întreaga cantitate de deşeuri municipale estimate ca fiind generate potrivit indicilor prevăzuţi în Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor, respectiv de 233 kg/locuitor/an în mediul urban şi 105 kg/locuitor/an în mediul rural. Această măsură va conduce la stimularea organizării serviciului de colectare la nivelul UAT-urilor pentru asigurarea îndeplinirii obiectivului anual de reducere a cantităţilor de deşeuri eliminate prin depozitare din deşeurile municipale”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Mediului.

În plus, actul normativ prevede modificarea contribuţiei de la 3% la 2% aferentă veniturilor obţinute de către deţinătorul deşeurilor, persoană fizică sau juridică, realizate din vânzarea tuturor deşeurilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri