Sari la conținut

Semn clar de primăvară: acvila Arlie a plecat spre România

Arlie, acvila țipătoare mică (Aquila pomarina) monitorizată satelitar de ornitologii români, a plecat din Africa spre România, anunţă Societatea Ornitologică Română (SOR), potrivit căreia acesta este un semn că vremea de primăvară se va instala în România. 

arlie

Arlie a început migrația de primăvară pe data de 11 februarie 2017, între orele 8 și 10 dimineața. Spre deosebire de ultimii doi ani (2015 și 2016), Arlie a plecat spre România cu o întârziere de trei zile. În anii trecuți, Arlie plecase din cartierul de iernare la data de 8 februarie. Pentru al patrulea an consecutiv, acvila și-a petrecut iarna în Namibia și nu a schimbat locul de migrare.

Călătoria ei până la cuib va însemna un traseu de 12.500 de kilometri, ce va străbate 17 țări de pe trei continente. Pasărea va trece prin Angola, Zambia, Tanzania, Ruanda, Burundi, Uganda, Sudanul de Sud, Etiopia, Sudan, Egipt, Israel, Siria, Turcia și Bulgaria. 

În primele trei zile ale călătoriei sale spre România, Arlie a parcurs în zbor circa 500 de kilometri în direcția nord-est. Acvila are de străbătut continentul african de la vest la est și apoi de la sud la nord.

Drumul acvilei din Africa până în România poate fi urmărit online la adresa http://pomarina.ro/pomarina/index.php .

traseu Arlie

Arlie este o femelă adultă de acvilă țipătoare mică și a cuibărit din 2013 în 2016 lângă localitatea Berivoi. Deranjată de lucrările forestiere de anul trecut, pasărea și-a schimbat cuibul.

În 2016, Arlie a ajuns în Româna pe 2 aprilie.

Arlie a fost capturată în 2013 de o echipă formată din specialiști de la Societatea Ornitologică Română, Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu și Grupul Milvus. A fost echipată cu un transmițător satelitar cu greutatea de 45 de grame și apoi eliberată pentru a fi monitorizată. Acțiunea se desfășoară în cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei țipătoare mici în România”.

Ovidiu Bufnilă, ornitolog, explică: „În principiu Arlie pleacă de pe coasta de vest a Africii, traversează Africa până la est, iar de acolo începe să urce uşor spre Europa, traversează tot continentul african, trece şi prin Asia, după care intră în Bulgaria, ajunge în România şi vine în Munţii Făgăraş, acolo unde are cuibul. Când s-o aşteptăm în România? Anul trecut a ajuns pe 2 aprilie, acum un an tot pe 2 aprilie. Anul ăsta, la final de lună martie sau în aprilie, poate nu chiar 2, să zicem 4-5, depinde foarte mult şi de condiţiile pe care le întâlneşte pe drum”.

Arlie este singura acvilă monitorizată acum de ornitologii români. Au fost 19 astfel de păsări, dar GPS-urile lor s-au stricat.

Arlie a fost ultima acvilă ţipătoare mică pe care am montat un transmitator satelitar, asta s-a întâmplat în toamna anului 2013. Lucru surprinzător, transmițătorul a continuat să transmită date până în prezent, lucru foarte important pentru specialiști, astfel ei continuă să culeagă date despre specie, cât și pentru marele public. Este foarte important de spus că vorbim despre o specie destul de rară acvilă țipătoare mică. De ce este rară? Pentru că în toată lumea mai sunt aproximativ 20.000 de perechi cuibăritoare, iar în România cuibăresc aproximativ 2.000 de perechi”, spune Mihai Proca, managerul de proiect.