Rusia „a călcat Franța pe coadă” în Africa. Cum explică Putin declarațiile războinice ale lui Macron

Data publicării:
vladimir putin si emmanuel macron discuta stand la capetele unei mese lungi, albe
Emmanuel Macron și Vladimir Putin, în timpul unei întâlniri la Kremlin. Foto: Profimedia Images

Președintele rus Vladimir Putin spune că reacțiile dure ale omologului francez Emmanuel Macron la adresa Rusiei au legătură cu implicarea Moscovei pe continentul African, în țari unde Parisul avea influență și interese. 

Declarațiile au fost făcute într-un interviu dat de dictatorul de Kremlin jurnalistul Dmitri Kiselev pentru Rossia 1 și RIA Novosti.

Kiselev l-a întrebat pe Putin dacă declarațiile anti-ruse ale Parisului ar putea fi răzbunare pentru faptul că Rusia „a călcat pe coada” Franței pe continentul african.

„Da, cred că există un fel de resentimente. Dar atunci când el (n.red. Macron) și cu mine am menținut contacte directe, am vorbit destul de deschis pe această temă”, a spus șeful statului.

Anterior, Putin a spus că Rusia nu a intervenit în Africa și nu a scos Franța de acolo, iar liderii africani înșiși au vrut să colaboreze cu Rusia.

Președintele francez a uimit recent când nu a exclus trimiterea de trupe terestre occidentale în Ucraina, subliniind poziția întărită a Rusiei. De asemenea, Macron a îndemnat aliații Ucrainei să nu fie „lași” în sprijinirea țării ex-sovietice pentru a lupta împotriva invaziei ruse.

Săptămâna trecută, Macron s-a întâlnit cu liderii opoziției pentru a discuta despre războiul din Ucraina. El a sugerat că aliații Ucrainei nu ar trebui să excludă trimiterea de trupe. Potrivit L'Independant, Macron a vorbit despre scenariul în care trupele franceze ar putea ajunge să lupte în Ucraina: un avans al frontului „spre Odesa sau spre Kiev”.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri