Studii controversate. Slăbește ciocolata? Ajută nicotina creierul? Este consumul moderat de cafea bun pentru inimă?

Data publicării:
mana tigara fumatori tigari

Un recent studiu publicat în Germania susținea că ciocolata consumată în timpul unui regim de slăbire accelerează pierderea de greutate. Studiul, de fapt, era unul fals, realizat de producătorii unei emisiuni. Chiar și așa, concluziile sale au fost preluate de Daily Mail, Huffington Post și Bild.

Marile companii sunt conștiente că o concluzie interesantă a unui studiu se răspândește mult mai repede decât una corectă. Și cu cât o industrie are produse cu mai multe efecte adverse, cu atât finanțează mai multe studii care ajung la concluzii suspecte.

De exemplu, unele cercetări arată ca fumătorii sunt mai puțin predispuși să fie afectați de boala Alzheimer, deoarece nicotina ajută creierul. Însă o anchetă făcută de Universitatea din California arată că cel puțin un sfert dintre cercetătorii care au realizat aceste studii au legături cu marii producători de tutun. Fie au primit sponsorizări de la aceștia, fie locuri de muncă în cadrul companiilor. Iar concluziile lor sunt contrazise de studii care arată că, de fapt, fumatul dublează predispoziția la Alzheimer.

O altă industrie care încearcă să influențeze cercetarea este cea producătoare de medicamente. Unul dintre cele mai cunoscute cazuri este cel al medicamentului Paxil. Compania producătoare a fost acuzată că a blocat publicarea unor cercetări care prezentau efectele adverse ale pastilelor. Acesta este însă doar un exemplu.

O analiză citată de LiveScience arată că din totalul testelor clinice desfășurate în Statele Unite, pentru medicamente noi produse de toate companiile farmaceutice, doar 43% sunt publicate în revistele de specialitate. 53% dintre studii nu văd niciodată lumina zilei, deși rezultatele lor pot indica efecte negative grave ale tratamentelor.

Iar uneori, studiile sunt redactate în așa fel, încât să scoată la înaintare doar părțile bune ale unui anumit produs, în vreme ce detaliile importante sunt îngropate în text, cu speranța că nu le va citi nimeni.

De exemplu, un recent studiu realizat în Statele Unite arată că un consum moderat de cafea este bun pentru inimă.

Însă criticii studiului spun că, în cel mai bun caz, se poate spune că participanții la studiu nu au fost afectați de cafeaua consumată și în niciun caz că starea lor ar fi mai bună datorită cafelei.

Un alt studiu, realizat anul trecut în Cehia și prezentat la congresul de cardiologie din Barcelona, avea să ajungă la concluzia că persoanele care beau vin trăiesc mai mult. De fapt, o analiză mai atentă a datelor colectate arată că persoanele care consumă vin trăiesc mai mult doar dacă fac multă mișcare.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...