Sari la conținut

VREME REA. Cod portocaliu de ninsori

 

Cea mai mare parte a țării se află sub o atenționare cod galben de ploi însemnate cantitativ, intensificări ale vântului, răcire accentuată a temperaturilor și ninsori, valabilă pentru marea parte a teritoriului țării. Atenționarea a intrat în vigoare duminică de la ora 10:00 și durează până luni la ora 18:00.

În intervalul menţionat vor fi precipitaţii în toată ţara, iar cantităţile de apă vor depăşi 25 l/mp şi izolat 50 l//mp, mai ales în jumătatea sudică şi în zonele de munte.

Vor fi ploi, dar în zona Carpaţilor Orientali vor predomina ninsorile şi se va depune strat de zăpadă. Precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare se vor semnala şi în zonele montane înalte din restul ţării, în jumătatea de nord a Moldovei şi trecător în estul şi sud-estul Transilvaniei.

(VIDEO. Meteorologul Mihai Timu explică evoluția vremii în următoarele patru zile)

Vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor, depăşind temporar 60...70 km/h, îndeosebi în sud, sud-est şi în zonele de munte.

Singurele județe care scapă de codurile meteorologice și au, deci, condiții climaterice normale pentru această perioadă a anului sunt Bihor, Satu Mare, Sălaj, Cluj, Mureș și unele zone din județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Harghita, Brașov, Sibiu și Alba.

Procesul de răcire se va accentua, iar vremea va deveni deosebit de rece în toate regiunile, dar mai ales în cele extracarpatice, avertizează meteorologii.