NASA confirmă că testarea unei arme antisatelit de către Rusia a pus în pericol Stația Spațială Internațională

Data actualizării: Data publicării:
Astronauți la bordul Stației Spațiale Internaționale
Astronauți lucrează în afara Stației Spațiale Internaționale. Foto: Profimedia Images

NASA a confirmat că recentul test al Rusiei, acuzată că și-a doborât un satelit propriu cu ajutorul unei arme anti-satelit, a generat deșeuri spațiale care au pus în pericol echipajul de la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS). Astronauții și cosmonauții de pe ISS au fost astfel nevoiți să urmeze procedurile de urgență prevăzute pentru astfel de situații, a informat agenția spațială americană.

„Luni, după ora Moscovei, echipajul de pe Stația Spațială Internațională a fost informat cu privire la dezmembrarea unui satelit, eveniment care ar putea produce suficiente deșeuri și resturi spațiale care să prezinte un pericol pentru stația spațială”, se arată într-un comunicat emis de NASA.

Echipajul a fost trezit din somn iar astronauților americani și cosmonauților ruși li s-a solicitat închiderea sasurilor de la majoritatea modulelelor stației, cu excepția celor care asigură legătura între zona americană și cea rusă a ISS.

„Sunt extrem de furios din cauza acestei acțiuni iresponsabile și destabilizatoare”, a declarat administratorul NASA, Bill Nelson. „Cu lunga sa tradiție în domeniul zborurilor spațiale, este de neconceput ca Rusia să pună în pericol nu doar viețile astronauților americani de la bordul ISS, ci chiar ale propriilor lor cosmonauți. Astfel de acțiuni nesăbuite și periculoase îi pun în pericol inclusiv pe taikonauții (astronauții) chinezi aflați la bordul stației spațiale chineze”, a adăugat Nelson.

Astronauții s-au refugiat în naveta spațială de la bordul ISS

Ca o măsură suplimentară de precauție, astronauții s-au adăpostit în naveta spațială aflată la bordul ISS cu prilejul celei de-a doua și a treia treceri prin „norul de deșeuri” provenite de la fostul satelit rusesc. Ulterior, specialiștii în deșeuri spațiale și balistică ai NASA au stabilit că acest pericol a trecut.

Statele Unite și-au manifestat îngrijorarea legată de efectuarea de către Rusia, la sfârșitul săptămânii trecute, a unui test cu o armă antisatelit, în urma căruia un satelit dezafectat al Moscovei ar fi fost lovit.

Comandamentul Spațial american a confirmat că a avut loc un eveniment „generator de resturi”, rar și potențial periculos. Aceste tipuri de evenimente sunt cauzate de obicei de teste cu arme antisatelit care implică o rachetă de la sol care lovește un satelit și creează astfel un câmp de mici fragmente de material care produc „gunoi spațial” sau „deșeuri spațiale”.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri