Rețeaua socială X este acuzată că ia bani de la teroriști pentru bife albastre. Houthi și Hezbollah, printre conturile validate

Data actualizării: Data publicării:
Elon Musk and Twitter
Elon Musk a spus că dorește ca platforma X să fie ca o „piață urbană”. Sursa foto: Profimedia Images

Rețeaua lui Elon Musk X, fostă Twitter, este acuzată că a acceptat plăți pentru bife albastre de la grupări teroriste desemnate și de la unele organizații cărora li se interzice să opereze în SUA, informează BBC.

The Tech Transparency Project (TTP), o organizație care analizează influența giganților tech, a constatat că rețeau X a acordat bife albastre unor conturi care au legătură cu gruparea Hezbollah.

Pentru 8 USD pe lună, cu bifa albastră sunt posibile pe X postări mai lungi și o promovare mai bună.

X susține că a eliminat câteva astfel de conturi după raportul TTP, spunând că securitatea sa este „solidă”.

Decizia lui Musk ca bifa albastră să fie plătită a fost una dintre cele mai controversate modificări pe care le-a făcut după ce a cumpărat Twitter în 2022, criticii spunând că această mișcare ar înrăutăți problemele de dezinformare, deschizând platforma pentru conturi fake.

Insigna a fost anterior gratuită, fiind menită să indice că platforma de socializare a verificat identitatea din spatele unui cont.

Mulți dintre destinatarii bifei sunt jurnaliști, precum și lideri mondiali și celebrități.

În unele cazuri, bifele albastre au ajuns la persoane care se confruntă cu sancțiuni în SUA, ceea ce a atras critici companiei, fiind acuzată că oferă o platformă persoanelor rău intenționate și că încalcă legea sancțiunilor din SUA.

Acum, sistemul de acordare a bifelor albastre fiind plătit, „X ar putea ridica noi probleme juridice”, a spus Tech Transparency Project.

TTP subliniază că un cont condus de Ansar Allah, cunoscut sub numele de Houthi, a plătit și el pentru marca sa albastră. Bifa a fost acum eliminată. Contul are peste 23.000 de urmăritori. Houthi este o grupare sancționată atât în SUA, cât și în Marea Britanie. Guvernul Marii Britanii spune pe site-ul său că i-a sancționat pe rebelii din Yemen „pentru a le perturba capacitatea de a ataca transportul internațional în Marea Roșie și pentru a promova pacea, stabilitatea și securitatea Yemenului”.

„SUA impune sancțiuni persoanelor, grupurilor și țărilor considerate a fi o amenințare la adresa securității naționale. X, de la achiziția lui Elon Musk pare să vândă servicii premium unora dintre ei”, a scris TTP în raportul său.

„Un cont cu bifă albastră care poartă numele și imaginea de profil a lui Hassan Nasrallah, secretarul general al Hezbollah, indică, de asemenea, că este „ID verificat”. X solicită utilizatorilor să depună un act de identitate emis de guvern și un selfie pentru a fi verificat în acest fel, deși nu este clar dacă Nasrallah a făcut acest lucru”, a adăugat organizația.

Postând pe X, echipa companiei responsabilă cu securitatea pe platformă a scris că procesul său de abonare „respectă obligațiile legale” și a fost verificat independent de furnizorii de plăți ai rețelei.

„Câteva dintre conturile enumerate în Raportul de transparență tehnologică nu sunt denumite direct pe listele de sancțiuni, în timp ce altele pot avea semne vizibile de bifare a contului, fără a primi servicii care ar putea face obiectul sancțiunilor”, a scris X, adăugând că firma va „trece la acțiune dacă este necesar” după examinarea raportului TTP.

TTP a răspuns postării spunând că, deși unele dintre organizații nu au fost menționate pe lista de sancțiuni din SUA, acestea sunt deținute de entități care se află sub sancțiunile SUA.

Directorul TTP, Katie Paul, a declarat pentru New York Times că este un semn că X „și-a pierdut controlul asupra platformei sale”.

Proprietarul X, Elon Musk - care este, de asemenea, directorul executiv al Tesla și unul dintre cei mai bogați oameni din lume - a spus anterior că dorește ca platforma de socializare să fie ca o „piață urbană”, susținând dreptul la libertatea de exprimare, în același timp, eliminând conținutul ilegal.

Dar unele decizii după preluarea Twitter de către Musk au fost controversate, inclusiv restabilirea contului rapperului Kanye West în 2023, după o interdicție de aproape opt luni pentru postări ofensatoare și comentarii antisemite.

TTP a identificat alte conturi care aparent erau verificate, inclusiv unul aparținând NTV, un canal de televiziune controlat de stat din Rusia, iar SUA a interzis relațiile comerciale cu Rusia după invadarea Ucrainei.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri