Streamingul muzical a devenit principala sursă de venit a compozitorilor în 2022

Data publicării:
băiat cu chitara
Spotify a raportat o creștere cu 26% a numărului de utilizatori activi lunar. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Streamingul a devenit cea mai mare sursă de venit pentru compozitori în 2022 și a contribuit la creșterea colecțiilor acestora cu peste un sfert, până la 10,83 miliarde de euro, conform unui raport dat publicității joi, transmite Reuters.

Colecțiile de redevențe digitale au crescut cu aproape 34%, până la 4,2 miliarde de euro în 2022, pe măsură ce tot mai mulți consumatori s-au orientat către abonamente la muzică și videoclipuri, a spus Confederația Internațională a Societăților Autorilor și Compozitorilor (CISAC) în raport.

După un boom din timpul pandemiei, colecțiile de streaming s-au dublat față de nivelul de dinainte de COVID și reprezintă 35% din totalul colecțiilor pentru creatorii de muzică, depășind televiziunea și radioul.

Redevențele din sectorul spectacolelor live și publice - inclusiv concerte, expoziții și teatre - au crescut cu 69,9%, până la 2,68 miliarde de euro în 2022, dar au rămas sub nivelurile din 2019 de aproximativ 7,9% după ce s-au prăbușit în timpul pandemiei.

Raportul spune că divertismentul live a continuat să revină în 2023 pe fondul cererii reprimite și ar putea crește peste nivelurile de dinaintea pandemiei.

Totuși, a avertizat că perspectiva de după 2023 este incertă din cauza preocupărilor legate de cheltuielile consumatorilor și de înăsprirea bugetelor pentru turnee ale artiștilor.

La începutul acestei săptămâni, gigantul de streaming de muzică Spotify a raportat o creștere cu 26% a numărului de utilizatori activi lunar la 574 de milioane în trimestrul al treilea, depășind propriile îndrumări și prognoza analiștilor de 565,7 milioane.

Președintele CISAC, Bjorn Ulvaeus, unul dintre fondatorii grupului de muzică suedez ABBA, a declarat că inteligența artificială ar putea avea un impact asupra câștigurilor industriei în viitor.

„Este posibil să nu afecteze liniile grafice ale colecțiilor creatorilor în 2023, dar se va întâmpla în anii următori. În acest moment, creatorii trebuie să stea la masă cu firmele de tehnologie și cu factorii de decizie la cel mai înalt nivel”, a spus Ulvaeus.

CISAC este o rețea de societăți de autori, care protejează drepturile și reprezintă interesele a peste patru milioane de creatori de muzică, audio-vizual, teatru, literatură și arte vizuale.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri