Studenții români ajută la construirea unor habitate pe Marte sau pe Lună

Data publicării:
iglu pe luna

Studenţii români proiectează un robot care ar putea ajuta astronauţii să-şi construiască habitate pe alte planete. Iar în vara anului viitor vor începe şi testele.

Dacă vrem să ne facem colonie pe Lună sau pe Marte, vom avea nevoie de mult mai multă apă decât am putea găsi acolo. Aşa că va trebui să aducem rezerve mari de pe Pământ.

Octavian Thor Pleter, decanul Facultăţii de Ingineri Aerospaţială: „Va fi un imens iglu în care apa va fi în stare îngheţată şi va proteja de radiaţii astronauţii. În condiţiile ratării unei lansări, trebuie să reziste cel puţin un an sau doi”.

Robotul studenţilor de la Facultatea de Inginerie Aerospaţială va trebui să poată săpa tunele şi să navigheze prin gheaţă.

Cătălin Pascale, cercetător INCAS: „Trebuie să facă o hartă virtuală exact pe unde merge şi trebuie să ştie unde se duce. Nu vrem să facem să înainteze secvenţial, cum sunt maşinăriile care sunt în ziua de azi care sapă tuneluri. Acelea înaintează mai mult ca o râmă, ca un vierme. O să avem probleme cu partea de aderenţă, de tracţiune. Vrem să folosim nişte şenile pe care o să le placăm cu cauciuc şi să vedem cum ataşăm şi nişte pini. O să trebuiască să scoatem absolut toată gheaţa din tunel, să rămână curat, astfel încât un om s-ar putea târâi prin acea gaură”.

Octavian Thor Pleter, decanul Facultăţii de Ingineri Aerospaţială: „O altă echipă a universităţii noastre, de la Facultatea de Chimie, extrage din gheaţa pe care robotul nostru o sapă extrage oxigenul necesar”.

În iunie 2019, când se va încheia proiectul, echipele vor face teste pe un gheţar din Alpii elveţieni.

Dr. Gilles Feusier, director în Agenţia Spaţială Elveţiană: „De ce într-un gheţar? Pentru că este dovedit că există gheaţă pe Lună. Putem fora în gheaţă să creăm cavităţi, dar gheaţa înseamnă şi apă şi apa este elementul esenţial al vieţii. Avem şi habitatul, şi apa”.

În proiectul coordonat de Agenţia Spaţială Elveţiană sunt implicate 18 echipe de studenţi de la 13 universităţi europene.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi World vineri, de la ora 19:00 și pe Digi24, în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.

Puteți accesa, de asemenea, secțiunea specială Sci-Tech a site-ului digi24.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri