„Suntem într-o cursă spațială”. NASA, alarmată de planurile pe care China le are pe Lună

Data publicării:
Capsula Shenzhou-13 la revenirea pe Pământ a echipajului chinez
Competiția dintre SUA și China se intensifică, iar următorii doi ani vor determina care dintre cele două țări va obține un avantaj în fața celeilalte, potrivit șefului NASA. Foto: Profimedia Images

SUA sunt într-o cursă spațială cu China, iar americanii trebuie să „fie atenți” să nu le permită rivalilor să pună bazele exploatării resurselor lunare pe care Beijingul cu siguranță nu ar vrea să le împartă cu nimeni, a avertizat șeful NASA, potrivit The Guardian.

Evaluarea a venit din partea administratorului NASA, Bill Nelson, fost astronaut și senator de Florida, care a avertizat cu privire la planurile Chinei de a-și revendica zonele bogate în resurse ale Lunii.

Competiția dintre SUA și China, a adăugat Nelson, se intensifică, iar următorii doi ani vor determina care dintre cele două țări va obține un avantaj în fața celeilalte.

„Este o realitate: suntem într-o cursă spațială”, a spus Nelson pentru Politico. „Și este adevărat că ar fi bine să avem grijă ca ei să nu ajungă pe un loc pe Lună sub pretextul cercetării științifice. Și nu este imposibil ca ei să spună 'Stați departe, noi suntem aici, acesta este teritoriul nostru'”.

Nelson a menționat acțiunile agresive ale Chinei din insulele din Marea Chinei de Sud, acolo unde Beijingul a construit baze militare, ca fiind dovezi ale ambițiilor teritoriale ale chinezilor. „Dacă vă îndoiți de asta, uitați ce au făcut cu Insulele Spratly”.

Expoziție China spațiu
Americanii se tem că, odată ce își vor construi o stație de cercetare pe Lună, chinezii nu vor mai dori să împartă resursele satelitului natural al Pământului cu nimeni. Foto: Profimedia Images

China plănuiește să pună bazele unei stații lunare de cercetare în 2025

Anul trecut, programul spațial chinezesc a lansat o stație spațială pe orbita terestră și mai multe misiuni de explorare a Lunii. O a treia fază a programului, cea prin care China își dorește să aibă o stație lunară de cercetare autonomă în apropiere de polul sud al Lunii, este programată pentru 2025.

Guvernul de la Beijing și-a prezentat viziunea sa pentru o misiune cu echipaj care să ajungă pe Lună, pentru transportul și infrastructura spațială și pentru un model de guvernare în spațiu. China a anunțat de asemenea că plănuiește să trimită pe Lună „taikonauți” (astronauți chinezi) până la finalul deceniului.

La rândul ei, NASA a încheiat cu succes misiunea de 26 de zile Artemis I în timpul căreia a făcut poze cu suprafața Lunii. Următoarele misiuni sunt gândite să pună bazele mai multor activități pe Lună. SUA, însă, sunt interesate și de misiunile pe Marte.

Ofițerii de rang înalt ai armatei americane au dat alarma cu privire la militarizarea spațiului întreprinsă de China și la problemele de securitate asociate cu aceasta.

Earth Orbit, Earth Orbit. 21 November, 2022. Selfie of the Orion crew capsule during the nearest approach to the Moon in the lower right as it positions for a lunar flyby, on flight day six of the NASA Artemis I mission, November 21, 2022, in Earth Orbit.
Capsula spațială Orion (parte a misiunii NASA Artemis I) a obținut poze spectaculoase cu Luna. Foto: Profimedia Images

China a făcut progrese uimitoare în cursa spațială de „cucerire” a Lunii

„Este complet posibil [pentru China] să ne ajungă din urmă și să ne întreacă”, a spus Nina Armagno, care face parte din conducerea Forțelor Spațiale ale Statelor Unite. „Progresul pe care l-au făcut a fost uimitor– uimitor de rapid.”

Beijingul a respins o parte dintre interpretările americanilor privind motivele ascunse din spatele ambițiilor spațiale ale Chinei. „Spațiul cosmic nu este un teren de lupte”, a spus purtătorul de cuvânt al ambasadei chineze de la Washington pentru Politico.

Oficialul a mai spus că unii din guvernul american „au vorbit în mod iresponsabil cu scopul de a denatura eforturile spațiale legitime și normale ale Chinei”.

„China susține mereu utilizarea pașnică a spațiului, se opune militarizării spațiului și cursei de înarmare în spațiul cosmic și lucrează activ pentru construirea unei comunități cu un viitor comun pentru omenire în domeniul spațial”, se mai preciza în declarație.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri