Ţările care plănuiesc misiuni spre Lună în 2023: "Vor să revendice apa de acolo"

Data publicării:
Luna văzută de naveta misiunii NASA Arthemis I
Exemplul NASA, care a trimis spre Lună, anul acesta, misiunea Artemis I, va fi urmat de alte ţări în 2023. Foto: NASA

Exemplul NASA, care a trimis spre Lună, anul acesta, misiunea Artemis I va fi urmat de alte ţări, anul viitor. În 2023, Rusia, India şi Agenţia Spaţială Europeană vor lansa misiuni spre Lună, dar şi mai departe de satelitul natural al Pământului, scrie BBC.

India are programată misiunea "Chandrayaan 3" pentru luna iunie, în 2023. Un modul lunar va aseleniza şi va elibera un rover a cărui misiune este să exploreze suprafaţa solului. India a lansat prima sa misiune spre lună în 2008 - Chandrayaan 3 - când a trimis și o primă sondă pe suprafața lunară.

Și Rusia are programată, la data de 25 iulie, misiunea "Luna 25". O sondă va fi trimisă spre regiunea polului sud pentru a colecta mostre de sol.

2023 ar putea marca în premieră şi o expediţie privată spre Lună. Miliardarul japonez Yusaku Maezawa, alături de opt alţi pasageri se vor îmbarca într-o navetă Space X care îi va duce pe orbita Lunii.

Yusaku Maezawa va deveni, astfel, primul "civil" care călătoreşte dincolo de orbita terestră în spaţiu. Acesta a anunţat că ceilaţi opt membri ai echipajului includ artişti, un DJ şi un YouTuber. Totuşi, autorităţile americane trebuie să aprobe atât zborul, cât şi folosirea rachetei companiei Space X, lucru care nu s-a întâmplat până în prezent.

Yusaku Maezawa
Miliardarul japonez Yusaku Maezawa ar putea deveni primul "civil" care survolează Luna într-o navetă spaţială. Foto: Profimedia Images

În ceea ce priveşte misiunile NASA pe Lună, acestea sunt programate pentru 2024, când o navă cu echipaj uman ar trebui să orbiteze satelitul natural şi pentru 2025 sau 2026, când astronauţii ar trebui să păşească din nou pe suprafaţa Lunii.

De asemenea, China a anunţat că plănuieşte construirea unei baze comune cu Rusia pe Lună până în 2035.

De ce se reiau misiunile pe Lună

Scopul marilor puteri, precum SUA, Rusia sau China este să construiască baze permanente pe Lună, spune Jonathan McDowell, astronom la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică din SUA.

"Luna va fi folosită ca o rampă de lansare pentru alte locuri, precum Marte. Este un loc numai bun pentru a testa tehnologiile spaţiale", spune acesta.

Oameni luna
În viitorul apropiat ar putea exista baze permanente pe Lună. Foto: Simulare NASA

De asemenea, este nevoie de mai puţin combustibil pentru a lansa o navetă de pe suprafaţa Lunii, care are o forţă de atracţie gravitaţională mult mai scăzută decât Pământul, spune Lucinda King, responsabilă cu proiectele de cercetare spaţială la Universitatea din Portsmouth.

În plus, spune ea, o sursă de combustibil a fost găsită deja pe Lună.

"Se ştie că există apă la polul sud al Lunii. Aceasta poate fi separată prin electroliză în hidrogen şi oxigen care pot fi utilizate pe post de combustibil pentru misiunile spre Marte sau spre alte locuri. Acesta este motivul pentru care ţările se grăbesc să ajungă iar pe Lună. Pentru a revendica apa de acolo", spune ea.

Alte misiuni spaţiale în 2023

Nu doar Luna este vizată de misiunile spaţiale din 2023. NASA, de exemplu, va lansa o navetă spre asteroidul 16 Psyche, despre care se crede că este o rămăşiţă a unei protoplanete.

Agenţia Spaţială Europeană are programată misiunea "Jupiter Icy Moon Explorer - JUICE" pentru luna aprilie a anului viitor.

O sondă spaţială va fi trimisă să caute semne de viaţă pe sateliţii Ganymede, Callisto şi Europa ai planetei Jupiter. Astronomii cred că există apă lichidă sub stratul gros de gheaţă al acestor sateliţi.

Iar China intenţionează să plaseze telescopul Xuntian pe orbita Pământului în luna decembrie a anului viitor, pentru a cartografia stelele îndepărtate şi găurile negre.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri