Un oraș antic uriaș, ascuns de vegetație timp de mii de ani, a fost descoperit în Amazon

Data publicării:
peisaj din amazon
Cercetătorii spun că această descoperire schimbă tot ceea ce știam despre istoria oamenilor care trăiesc în acea zonă. FOTO: Shutterstock

Un imens oraș antic a fost găsit în Amazon, ascuns de vegetație timp de mii de ani. Cercetătorii spun că această descoperire schimbă tot ceea ce știam despre istoria oamenilor care trăiesc în acea zonă, transmite BBC.

Casele și piețele din zona Upano din estul Ecuadorului erau conectate printr-o rețea uluitoare de drumuri și canale.

Zona se află în umbra unui vulcan care a creat soluri locale bogate, dar ar fi putut duce și la distrugerea societății.

„Acesta este mai vechi decât orice alt sit pe care îl cunoaștem în Amazon. Avem o viziune eurocentrică asupra civilizației, dar acest lucru arată că trebuie să ne schimbăm ideea despre ceea ce este cultura și civilizația”, a declarat profesorul Stephen Rostain, director de investigații la Centrul Național pentru Cercetare Științifică din Franța, care a condus cercetarea.

„Schimbă modul în care vedem culturile amazoniene. Majoritatea oamenilor își imaginează grupuri mici, probabil goi, trăind în colibe și curățând pământul. Acest lucru arată că oamenii antici trăiau în societăți urbane complicate”, a explicat co-autorul Antoine Dorison.

Orașul a fost construit în urmă cu aproximativ 2.500 de ani, iar oamenii au trăit acolo până la 1.000 de ani, potrivit arheologilor.

Oamenii de știință cred că multe erau case, dar unele erau folosite în scopuri ceremoniale. O rețea de drumuri drepte și căi a conectat multe dintre platforme, inclusiv una care se întindea pe 25 km.

Experții spun că rețeaua de drumuri din acest oraș era „foarte sofisticată”

Dorison a spus că aceste drumuri au fost cea mai izbitoare parte a cercetării.

„Rețeaua de drumuri este foarte sofisticată. Se întinde pe o distanță mare, totul este conectat. Și există unghiuri drepte, ceea ce este foarte impresionant”, a spus el.

Expertul crede că unele au avut o „semnificație foarte puternică”, probabil legată de o ceremonie sau de o credință.

Oamenii de știință au identificat, de asemenea, diguri cu șanțuri pe ambele părți, despre care cred că au fost canale care au ajutat la gestionarea apei abundente din regiune. Au existat semne de amenințări la adresa orașelor, unele șanțuri au blocat intrările în așezări și pot fi dovezi ale amenințărilor din partea oamenilor din apropiere.

Cercetătorii au găsit pentru prima dată dovezi ale unui oraș în anii 1970, dar aceasta este prima dată când un studiu cuprinzător a fost finalizat, după 25 de ani de cercetare. El dezvăluie o societate mare, complexă, care pare a fi chiar mai mare decât binecunoscutele societăți mayașe din Mexic și America Centrală.

„Imaginați-vă că ați descoperit o altă civilizație ca Maya, dar cu o arhitectură complet diferită”, a explicat Jose Iriarte, profesor de arheologie la Universitatea din Exeter, care nu a fost implicat în această cercetare.

Societățile erau bine organizate și interconectate

Unele dintre descoperiri sunt „unice” pentru America de Sud, explică el, indicând platformele octogonale și dreptunghiulare aranjate împreună.

Societățile erau în mod clar bine organizate și interconectate.

Nu se știe foarte mult despre oamenii care locuiau acolo și despre societățile lor. Gropi și vetre au fost găsite în platforme, precum și borcane, pietre pentru măcinarea plantelor și semințe arse.

Oamenii din Kilamope și Upano care locuiau acolo se concentrau, probabil, în cea mai mare parte pe agricultură. Oamenii mâncau porumb și cartofi dulci și, probabil, consumau „chicha”, un tip de bere dulce, au mai adăugat experții.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri