VIDEO. Brațele cyborg care se pot mișca la unison cu cel care le poartă. Un japonez lucrează la o tehnologie bazată pe ideea de „jizai”

Data publicării:
Les bras robotiques offrent jusqu'à six membres supplémentaires
Masahiko Inami de la Universitatea din Tokyo a creat brațe robotice ce pot fi purtate. Foto: Profimedia Images

Cum ar arăta societatea dacă părți cyborg ale corpului ar fi disponibile pentru a fi folosite ca și bicicletele de închiriat?, se întreabă agenția de presă Reuters. Echipa lui Masahiko Inami de la Universitatea din Tokyo a încercat să afle acest lucru prin crearea unor brațe robotice ce pot fi purtate.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Masahiko Inami de la Universitatea din Tokyo a creat brațe robotice ce pot fi purtate. Foto: Profimedia Images
Masahiko Inami de la Universitatea din Tokyo a creat brațe robotice ce pot fi purtate. Foto: Profimedia Images

Echipa lui Inami lucrează la o serie de tehnologii care își au rădăcinile în ideea de „jizai”, un termen japonez despre care cercetătorul spune că denotă, în linii mari, autonomia și libertatea de a face ceea ce-și dorește cineva. 

Scopul este de a dezvolta ceva asemănător cu relația dintre muzician și instrument, „situată undeva între un om și o unealtă, precum un instrument muzical care poate deveni parte a corpului tău”. 

Inami spune că a fost inspirat de păpușile tradiționale japoneze și de o povestire cvasi-horror a romancierului Yasunari Kawabata despre un bărbat care împrumută brațul unei tinere și continuă să-și petreacă noaptea cu el. 

„Acesta nu este absolut deloc un rival al ființei umane, ci mai degrabă ceva care ne ajută să facem ce vrem, precum o bicicletă sau un e-bike. Ne sprijină și poate debloca creativitatea”, a declarat Inami. 

Un videoclip promoțional pentru „Jizai Arms” arată doi dansatori de balet care execută o coregrafie cu brațe robotizate ce sunt atașate pe spate - omul și mașinăria mișcându-se la unison. Dansatorii se îmbrățișează în cele din urmă, inclusiv brațele robotice. 

Unii purtători se atașează de brațe după un timp, a declarat Inami. „Să le dai jos după ce le folosești o vreme te simți puțin trist. În acest sens, sunt puțin diferite de alte instrumente”, a spus el. 

Dar potențialul merge dincolo de transformarea fanteziei unui romancier în realitate, cum ar fi ajutorul în misiunile de căutare și salvare, a adăugat el. „În viitor am putea vedea aripi care ies din spatele oamenilor sau drone atașate de oameni ... Poate că cineva va inventa un sport care necesită șase brațe sau va inventa un nou tip de înot”, a spus Inami.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri