VIDEO Imagini spectaculoase ale Pământului văzut de pe Lună, surprinse de sonda sud-coreeană Danuri

Data publicării:
danuri
Imagini spectaculoase ale Pământului văzut de pe Lună, surprinse de sonda sud-coreeană Danuri. Sursa: captură video

Prima sondă trimisă pe Lună de Coreea de Sud a trimis câteva imagini uimitoare ale Pământului. Pathfinder Lunar Orbiter a început să orbiteze în jurul Lunii în decembrie, după ce sonda spațială a Institutului de Cercetare Aerospațială din Coreea a fost lansat la bordul unei rachete SpaceX, relatează CNN.

Sonda, cunoscută și sub numele de „Danuri”, o combinație între cuvintele coreene pentru lună și bucurie, va orbita Luna timp de 11 luni.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Imaginile uimitoare surprinse de sondă prezintă Pământul și Luna în alb-negru. Sonda zboară la o altitudine de 100 de kilometri deasupra suprafeței lunare.

Datele colectate de sondă vor fi folosite pentru viitoarele explorări lunare, inclusiv programul Artemis al NASA, care are ca scop să ducă oameni pe Lună la sfârșitul anului 2024.

Imaginile sondei ar putea ajuta la selectarea locurilor de aterizare pentru viitoarele misiuni Artemis, precum și la cartografierea unor resurse precum apa. Coreea de Sud a semnat Acordurile Artemis în 2021 și colaborează cu NASA la explorarea lunară.

Sonda are la bord șase instrumente, inclusiv camera ShadowCam finanțată de NASA și dezvoltată de Universitatea de Stat din Arizona.

De asemenea, universitățile și institutele de cercetare din Coreea de Sud au dezvoltat camera de înaltă rezoluție a sondei pentru a cerceta viitoarele locuri de aterizare, o cameră polarizată pentru analiza particulelor de suprafață, un instrument pentru măsurarea câmpului magnetic lunar și un spectrometru cu raze gamma pentru a identifica elementele de pe suprafața lunii.

Obiectivul principal al ShadowCam este de a face fotografii ale regiunilor umbrite permanent din apropierea polilor lunari, care vor ajuta cercetătorii să caute gheață, să cartografieze terenul și să urmărească schimbările sezoniere.

ShadowCam este de câteva sute de ori mai sensibilă decât camerele de pe Lunar Reconnaissance Orbiter al NASA, permițându-i să realizeze imagini detaliate în chiar și unde este foarte puțină lumină.

Sonda a folosit recent ShadowCam pentru a privi în interiorul craterului Shackleton, una dintre regiunile umbrite permanent de pe suprafața lunară.

SUA, Rusia, Japonia, China, Uniunea Europeană și India au trimis de asemenea misiuni pe Lună.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri