Atletism, Rusia: Sportivii s-au îmbolnăvit brusc la sosirea controlorilor antidoping

Data actualizării: Data publicării:
analize sange shutterstock_327930536
Foto: Shutterstock

Peste 30 de atleţi ruşi s-au îmbolnăvit subit sau nu au luat startul în probele lor văzându-i venind pe controlorii Agenţiei ruse antidoping (RUSASA) la o competiţie regională de la Irkuţk (Siberia), informează AFP, citată de Agerpres.

analize sange shutterstock_327930536
Foto: Guliver/GettyImages

În timpul Campionatelor de atletism ale districtului federal din Siberia, desfăşurate sâmbătă şi duminică, 36 de atleţi ruşi au renunţat să concureze după venirea controlorilor de la RUSADA, pretextând că sunt bolnavi sau renunţând pur şi simplu să ia startul, scrie Championat.com.

Printre atleţii care au renunţat figurează şi specialista probei de 3.000 m obstacole, Natalia Aristarhova. Ea era marea favorită a cursei, după ce în decembrie şi-a stabilit recordul personal la 9min06sec01/100, ceea ce ar face ca, în cazul omologării, acest timp să fie a 10-a performanţă mondială din toate timpurile, potrivit site-ului citat.

„Comisia de disciplină a Federaţiei ruse de atletism (FRA) a lansat o anchetă internă”, a indicat într-un comunicat FRA, adăugând că le-a cerut organizatorilor şi federaţiilor regionale implicate „informaţii despre atleţii care s-au retras” din competiţie.

„În urma rezultatelor anchetei, comisia de disciplină va decide sancţiunile care se impun”, adaugă comunicatul. Federaţia rusă de atletism precizează că a recomandat duminică Agenţiei ruse antidoping să vizeze în special în controalele sale competiţiile de tineret şi competiţiile regionale din Rusia.

„Controlorii antidoping s-au invitat singuri la Campionatele Siberiei. Oare acesta este motivul pentru care două duzini dintre participanţi s-au retras înaintea debutului competiţiei?”, a scris pe Twitter campionul mondial din 2015 în proba de 110 m garduri, Serghei Şubenkov, vizibil scandalizat.

RUSADA a fost suspendată de Agenţia mondială antidoping (AMA/WADA) în noiembrie 2015, când a izbucnit scandalul după dezvăluirea unui sistem de dopaj instituţionalizat în Rusia, implicând Ministerul Sporturilor şi serviciile secrete, în perioada 2011-2015.

În iunie anul trecut, RUSADA a fost din nou autorizată să-şi conducă propriile programe de control antidoping.

Rusia este implicată într-un scandal de dopaj care a dus la excluderea atleţilor săi de la JO 2016 de la Rio şi de la Mondialele 2017 de atletism de la Londra, apoi a determinat Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) să suspende Rusia de la JO de iarnă 2018 care vor avea loc luna viitoare la PyeongChang, în Coreea de Sud.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri