Sari la conținut

RETROSPECTIVĂ 2014. Anul în care rezultatele echipei naționale au depășit așteptările

Învinşi de Grecia în barajul pentru Campionatul Mondial, tricolorii şi-au luat revanşa în primul meci al campaniei de calificare la Euro 2016. Golul marcat de Ciprian Marica din penalty a făcut diferenţa în partida disputată la Atena, la începutul lunii septembrie. Tot atunci au apărut şi primele zvonuri legate de plecarea lui Victor Piţurcă la Al Ittihad. Negocierile dintre selecţioner şi arabi n-au dat roade, iar Piţurcă şi-a continuat munca la naţională.

A urmat confruntarea cu Ungaria de pe Arena Naţională. Tricolorii au făcut o primă repriză excelentă, la capătul căreia au condus, graţie reuşitei lui Raul Rusescu.

Partida s-a terminat la egalitate, după ce Dzudzak l-a învis pe Tătăruşanu, din lovitură liberă.

Naţionala a jucat apoi la Helsinki, împotriva Finlandei. Lucian Sânmărtean şi Bogdan Stancu au fost oamenii care au făcut diferenţa în a treia partidă a preliminariilor. Sânmărtean a pasat decisiv la ambele reuşite ale atacantului, iar victoria i-a revenit României, scor 2-0.

A fost ultimul meci al lui Victor Piţurcă pe banca naţionalei. Selecţionerul a fost aşteptat de arabi la Bucureşti şi n-a mai refuzat de data aceasta oferta lui Al Ittihad. Conferinţa de adio a fost scurtă, din cauza relaţiei tensionate dintre Piţurcă şi preşedintele FRF.

Răzvan Burleanu a încercat să-l convingă pe Mircea Lucescu să preia banca naţionalei. Tratativele au fost foarte aproape de a da roade. Antrenorul lui Şahtior şi-a dat acordul, însă n-a fost lăsat să plece de Rinat Ahmetov.

Naţionala şi-a găsit în cele din urmă nu unul, ci patru antrenori. Anghel Iordănescu a fost numit principal, iar Viorel Moldovan, Ionuţ Badea şi Daniel Isăilă au devenit secunzii săi. La 10 ani după ultimul mandat la naţională, Iordănescu a acceptat propunerea Federaţiei.

Revenirea lui Anghel Iordănescu pe banca naţionalei a fost perfectă. România s-a impus cu 2-0 în faţa liderului surpriză al grupei F, Irlanda de Nord.

România a încheiat anul pe primul loc al grupei de calificare la Euro 2016, cu 10 puncte, iar şansele ca tricolorii să meargă din nou la un turneu final sunt foarte mari. De asemenea, naţionala ocupă poziţia a 15-a în ierarhia FIFA şi se află la cea mai bună clasare din 2008 încoace.

Primul meci din 2015 va fi cel cu Insulele Feroe, care se va juca la Ploieşti, pe 29 martie.